2016. január 19., kedd

IASK találkozó - Amsterdam 2016.



Abban a szerencsében volt részem, hogy már másodszor vehettem részt az IASK (a Szakosodott Kineziológusok Nemzetközi Szövetsége) éves találkozóján és közgyűlésén. Magyarországot a Magyarországi KineziológusokSzövetsége nevében (link ide!) Balajthy Gréta, aki egyben az IASK alelnöke is, és Villing Zsuzsa képviselte, míg jómagam, mint a MKSZ tagja, megfigyelőként vettem részt a találkozón.

Mit is jelent a „szakosodott” kifejezés?


Az alkalmazott kineziológia az a része a kineziológiának, amit csak orvosok gyakorolhatnak. Az angolszász országokban ez a módszer ismert kineziológiaként. Ezekben az országokban a kineziológia és a kineziológus kifejezés egyértelműen rájuk utal,  más összefüggésben nem is használható.

Ám számos kineziológiai metódus alakult még az évek során, ami nincs orvosi végzettséghez kötve, akár a hétköznapi életünkben is nagy segítség ezek elsajátítása, gyakorlatainak használata. Ezeket a módzsereket nevezik szakosodott vagy specializált kineziológiai ágaknak. Több módszer közülük az elmúlt évtizedek során önálló szakmává nőtte ki magát. Ilyenek pl. a TFH (Touch for Heakth), a Brain Gym vagy szívem csücske a One Brain módszer.

Mi is az IASK?


Az IASK egy 2000-ben alakult, önkéntességen alapuló nemzetközi szervezete azoknak a kineziológusoknak és kineziológiai szövetségeknek, akik világszerte  szeretnének csatlakozni hozzá. A cél elsősorban az információ csere, valamint az összegyűlt tudás és tapasztalat megosztása, egymás inspirálása a személyes fejlődésben éppúgy, mint a munkában.

Mit jelent az éves találkozó?


Az IASK tag-szövetségei minden évben találkoznak, és megosztják tapasztalataikat a kineziológia helyzetéről országukban. Valamint folyik egy közös, nagyon inspiratív gondolkodás arról is, hogy hogyan lehetne bemutatni a hétköznapi emberek, illetve az egyes országok vezetői felé a kineziológia ereményeit. Milyen kutatási módszertant használhatunk eredményeink vizsgálatára?

Ezek a találkozók általában egy délutánt és egy egész napot vesznek igénybe. Az első nap estéjén együtt vacsorázunk, ami remek kapcsolatépítési lehetőség.

Mi történt az idén?


A legtöbb időt az egyes országok beszámolóinak maghallgatásával töltöttük. Számomra ez talán az egyik legfontosabb rész. Kicsit kidugni a fejünket hazai gondjainkból, rálátni arra, hogy más országokban mi az, amit nálunk jobban csinálnak, illetve milyen gondokkal küzdenek a többiek a hétköznapokban.

Az északi országokban például a kineziológiai kezelést bizonyos feltételek mellett fizeti az egészségbiztosítás. Van, ahol áfa mentességet is adnak a kineziológiai kezelésekre.

Az USA-ban pedig még csak a kineziológus nevet sem használhatják, sőt kerülni kell minden olyan kifejezést, ami arra utal, hogy az oldások során gyógyító tevékenység folyik. Ráadásul a 25 tagállamban 25 féle szabályozás van, tehát nem könnyű az alkalmazkodás....

Kutatások



Az IASK tagjai számára nagyon fontos, hogy tudományos kritériumok alapján is mérhető legyen a munkájuk hatásossága. Ezért már két éve létrehozott egy kuttaási bizottságot, amely különféle projekteket koordinál a témában.

Ezek közül az első és talán a legnagyobb szabású, a 2014-ben indult útjára indlut „térd-projekt”, ami a kineziológia hatásosságát vizsgálja térd problémák esetén. Ebbe a kutatásban jelenleg 15 ország kineziológusai vesznek részt. Magyarországon tavaly volt ez fókuszban. Sokan kapcsolódtatok be kollégaként, vagy önkéntes vizsgálati alanyként is a folyamatba. Az eredményekről írni fogok, amint a vizsgálat megtörténik.

Egy másik érdekes vizsgálati gyakorlatot egy orvos kolléganőnk, Irina Chobanou vetett fel, aki az orosz Szövetséget képviselte a találkozón.
Az ő gyakorlatában mind az oldások előtt és után készítenek egy EKG-t a kliensekről. Ezek összehasonlításában pl. jól látható, demonstrálható az oldások kiegyensúlyozottságot nöövelő hatása.
Persze, ez legtöbbünknek nem járható út, nincs EKG készülékünk, mégis egy nagyon izgalmas megközelítésre láthattunk rá általa.

Nemzetközi Kineziológiai Nap


A tavalyi találkozón született az ötlet, hogy március 3. Szombatja legyen a Kineziológia nemzetközi napja, ahol bemutatjuk a kineziológia eredményeit, és ünnepeljük ennek a remek módszernek a létezését.

Remélem, egyre több magyarországi Stúdió, kineziológus, Szövetség is felhasználja ezt a napot, hogy tartalmas programokkal, rendezvényekkel hívja fel a figyelmet a kineziológia oly hatékony és mégis oly gyengéd segítő módszerére.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése