2012. szeptember 10., hétfő

Kapaszkodj egyre magasabban a Tanulási létrán!

Energetizáló gyakorlatok nemcsak iskolásoknak!

Idősebbek (tanárok és szülők) is elkezdhetik!

 



Van egy csodálatos gyakorlat sor, amely segítséget nyújthat abban, hogy könnyedén és energikusan kezdhessük a napot, vagy ráhangolódhassunk aktuális feladatainkra. Ezt a gyakorlatsort tanulási létrának nevezzük, mert támogatja a tanulást, és növeli energiaszintünket.




Az első gyakorlat, hogy igyunk meg egy nagy pohár vizet. A víz egy olyan elem, ami mindent folyékonyabbá, könnyedebbé tesz a testünkben. Energiát ad, hogy a jelenben tudjunk maradni. és segíti a sejtek közötti kommunikációt. Sokan azt hiszik, hogy a víz hiány jele a szomjúság. NEM! A vízhiány jele a figyelmetlenség, a "bambulás". Testünk vízigénye naponta minimum 2 dl minden 10 kg testtömegre vonatkoztatva. Tehát pl. egy 60 kg-os felnőttnél ez 1,2 l vizet jelent naponta. Ez a mennyiség extrém fizikai vagy szellemi terhelésnél akár 2-3-szorosára is növekedhet.


A második gyakorlathoz keressük meg a testünkön a vese 27-es akkupunktúrás pontokat, amelyek a szegycsont két oldalán a kulcscsontunk alatt található. Masszírozzuk a pontokat egyik oldalon jobb kezünk hüvelykujjával, a másik oldalon jobb kezünk középső és mutatóujjával, miközben bal kezünket a köldökünkön tartjuk. 1/2 perc múlva folytassuk a masszázst az alsó ajak alatti és felső ajak feletti pontoknál, újabb 1/2 perc után pedig a farokcsontnál. Utána végezzük el a gyakorlatot váltott kézzel is.
Ez a gyakorlat felfrissíti testünket, és összekapcsolja két agyféltekénket. Javítja a test és az agy közötti kapcsolatot is.


A harmadik gyakorlat a keresztmozgások és azonos oldali mozgások váltogatása. Ehhez a gyakorlathoz rajzoljunk egy nagy X-et. Az X-re nézve végezzünk 12 keresztlendítést (ellenoldali kéz és láb összeérintése), majd 12 párhuzamos lendítést (azonos oldali kéz és láb összeérintése). Ezt váltogassuk 2-szer, 3-szor, majd keresztlendítésekkel fejezzük be a gyakorlást.
Ez a gyakorlatsor mozgásba lendíti energiáinkat, támogatja agyféltekéink együtt működését akkor is ha valami újat tanulunk, és akkor is, ha a régi tananyaghoz integráljuk az újonnan megtanultakat. Csökkenti a sport sérülések veszélyét, növeli az alkalmasság érzetünket.




Az utolsó gyakorlat a Cook-csomó gyakorlata, amely támogatja, pozitív hozzáállásunk fenntartását a tanulási folyamat során. Ülve és fekve is végezhető. Fonjuk össze lábunkat és kulcsoljuk össze kezeinket, ügyelve arra, hogy az a kezünk legyen felül, amelyik lábunk felül van. Lélegezzünk be mélyen az orrunkon, miközben a nyelvünket a szájpadlásunkhoz szorítjuk, majd engedjük le a nyelvünket, és lélegezzünk ki a szájunkon át. Ezt ismételjük 1 prcen keresztül. Ezután kis terpeszbe tegyük a lábunkat, ujjaink hegyét összeérintve tartsuk kezünket a mellkasunk előtt, és újabb 1 percig folytassuk a fenzi légzést.

A gyakorlatsor befejezése után tudatosítsuk a testérzeteinkben bekövetkezett változást.

Jó gyakorlást, és sikeres tanulást kívánok kicsiknek és nagyoknak, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése