2012. szeptember 2., vasárnap

Becsengettek - iskolakezdésről szülőknek és gyerekeknek


Az idén az iskola kezdés napja 2012. szeptember 3. Ez a dátum numerológiailag a 8-as szám energiáját hordozza. A 8-as szám jelentése: nagy siker vagy nagy bukás. Azt hiszem kevés dolog van, ami ennyire világosan rámutatna, hogy mi a tét akkor, amikor mi magunk vagy gyermekünk az iskola felé irányítja lépteit.
A siker elérésének feltétele, hogy tudjuk: mit is akarunk valójában.
 Érdemes tehát az iskolai év megkezdése előtt leülni a gyermekkel, és feltenni a kérdést:

Mit is szeretne elérni ebben a tanévben? Mi jelentené számára a sikert?

Ha megfogalmazta a vágyott állapotot, kérjük meg, hogy írja le, vagy, ha még kicsi, és nem könnyű számára az írás, akkor rajzolja le magának. Amikor céljaink ilyen módon szemmel láthatóan, fizikai formában is megjelennek, az sokkal kézzelfoghatóbbá, megvalósíthatóbbá teszi őket. Agyunk elkezdi valóságként szemlélni a leírtakat. A következő lépés, annak tisztázása:
Milyen érzés leírva látni a célt? 

Érzéseink adják ugyanis a cél eléréséhez szükséges motivációt, energiát. Ezért agyunk csak azokat a célokat valósítja meg, amelyeket hihetőnek tart. Ha a célunk pozitív, kellemes érzéseket kelt bennünk, akkor könnyű lesz a megvalósítás. Ha nem, akkor fogalmazzuk át a célt, ha kell, tegyük lejjebb a lécet egészen addig, hogy hihető legyen számunkra a végeredmény. A kisebb, ám hihetőbb cél erősebben motivál, míg egy túl nagy ugrás komoly önkételyeket okozva visszavetheti a teljesítményt.
 A harmadik lépésben tisztázzuk:

Mi az, amit nap mint nap hajlandóak vagyunk megtenni célunk érdekében?

Ez a lépés a legfontosabb. Hiszen ahhoz, hogy bármit elérjünk cselekednünk kell. És itt a hajlandóság a kulcs. Vigyázzunk itt is a reális vállalásokra. Például egy gyermeknél, aki szeretne folyékonyan írni vagy olvasni, lehet, hogy elegendő napi 10 perc gyakorlás, hiszen a rendszeres munka meghozza a gyümölcsét, míg a túl magas elvárás ebben az esetben is visszaüthet.

A célunk leírását, rajzát szerencsés jól látható helyre kitűznünk. Tegyük ugyanezt a hajlandóságunkkal, mert ez emlékeztetni fog bennünket arra, hogy mi is a cél, és mit tegyünk annak érdekében, hogy ez megvalósuljon.

Kívánom minden iskolakezdőnek, hogy érje el azt a sikert, amire vágyik!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése