2013. május 17., péntek

Stressz-térkép

Elkészült Magyarország stressz térképe: http://index.hu/tudomany/2013/05/10/elkeszult_magyarorszag_stresszterkepe/

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy mennyire tűrik a stresszt a különböző régiókban, azaz nagy nyomás és nehéz körülmények között milyen arányban  képesek az emberek hideg fejjel döntést hozni. Ha megvizsgáljuk a térképet, akkor az látszik hogy a stressztűrés Budapesten a legmagasabb, valamint a férfiak, különösen a marketingesek között.


Érdekes ellentmondást tapasztalhatunk azonban, ha kimegyünk az utcára. Ott többnyire kis arányban tapasztalunk stressztűrő embereket, inkább a legkisebb konfliktusra is robbanó adrenalin bombaként működő társaink a gyakoriak. Persze felmerülhet, hogy mit is jelent a "stressz-tűrés"? A felmérés szerint "...a kérdőíven azok értek el magas pontot, akik stresszhelyzetben higgadtak maradnak, hideg fejjel döntenek, jól tűrik a kritikát, és nem sértődékenyek, hanem megbirkóznak a helyzettel." Mit is jelent ez? Van egy nehéz, nagyon is kockázatos helyzet, amiben döntést kell hozni, gyorsan kell reagálni. A gyors reakció általában azt jelenti, hogy nem nagyon van idő gondolkodni, hanem a múlt válasz készletéből tudunk elővenni valamit, amivel a jelen helyzetet kezelni akarjuk. És persze lehet, hogy ez sikeres, ám kérdés, hogy mi ennek az ára? Ha figyelembe vesszük, hogy a férfiaknál jóval alacsonyabb a várható élettartam (69 év szemben a nők 77,4 évével), akkor gondolhatunk arra, hogy a higgadt döntéshozatal nem jelent mást, mint az érzelmek elnyomását az adott helyzetben. És az elnyomott érzelmek bizony nem máshová, mit a testünkbe kerülnek, hosszú távon betegségeket, korai öregedést és halált okozva.


Ha az aggodalmaskodást vizsgáljuk, szintén érdekes következtetésekre juthatunk. Itt már jóval valósabb a kép, hiszen láthatóan az egzisztenciálisan legveszélyeztetettebb környékeken a legmagasabb az aggodalmaskodók aránya. Különösen sokat aggódnak a nők, főként  a háztartásbeliek, és a diákok, akik még az egzisztencia teremtés előtt állnak. Az aggodalmaskodásnak is megvan a maga ára: a depresszió. Ennek aránya 2002-2006 között  10,7%-ról 14,2 %-ra növekedett a felnőtt nők között!

Mit tehetünk? 

  1. Érdemes elsajátítani valamilyen relaxációs, meditációs technikát, és rendszeres gyakorlással növelni stresszállóságunkat.
  2. Igyunk sok vizet, lélegezzünk mélyeket.
  3. Igyunk nyugtató gyógyteákat: pl. citromfű, levendula, orbáncfű, macskagyökér.
  4. Oldhatjuk romboló mintáinkat a kineziológia segítségével.
  5. Használhatunk Bach virágesszenciákat múltbeli negatív érzéseink kezelésére.
Sok sikert kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése