2014. február 11., kedd

Könyvjánló - "Kineziológia gyerekeknek"

Sokak érdeklődésére tarthat számot Ludwig Koneberg és Gabriele Förder könyve, amely 2013-ban jelent meg a Móra kiadó gondozásában, "Kineziológia gyerekeknek" címmel.

A szerzők elsődlegesen a tanulási nehézségek legyőzésében kívánnak a szülők és gyerekek segítségére lenni. Módszerüket "pedagógiai kineziológiának" nevezik, amely a Brain Gym kineziológiai ág energetikai gyakorlatait összekapcsolja a modern agykutatás eredményeivel, az NLP felismeréseivel és a modern kommunikációelméletek bizonyos elemeivel.

Hasznos és jól alkalmazható leírást ad a könyv a tanulási blokkok felismeréséről és kezeléséről, agyunk működéséről, a stressz tanulást romboló hatásairól, sőt arról is, hogy szülőként hogyan ismerhetjük fel saját, a gyermekünk problémáira adott stresszreakciónkat, és utat mutatnak ezek feloldásához is.

A szerzők szerint lehetnek nyilvánvaló tanulási blokkjai egy gyereknek, amikor például írás-, olvasás, vagy számolási zavarral küzd. Ám lehetnek rejtett tanulási blokkok is, mint az álmodozás, a figyelmetlenség, a hangoskodás, az erőszakosság vagy a túlzott félénkség, betegeskedés. A könyv komplex módon közelíti meg a tanulási problémák, magatartászavarok kialakulását, a környzeti hatásoktól a táplálkozáson keresztül az érzelmi sokk hatásokig.

A gondolkodás szerintük három dimenzióban zajlik, hasonlatosan a test mozgásához. Ilyen módon lehet blokk a jobb és bal agyfélteke együttműködésében, amelyre az összes tanulási zavar mintegy 50%-a vezethető vissza. Gyakori ilyenkor a jobb és bal kezesség valamilyen zavara is.
Lehet blokk a lent-fent irányban is. A "lent" blokkoltságával küzdő gyerekek nagyon okosak, de könnyen elveszítik testi egyensúlyukat, míg a "fent" blokkosoknak kevés az önbizalmuk, és nehezen illeszkednek be a csoportokba. Az "elől" blokkoltak álmodozásukkal tűnnek ki, míg a "hátul" blokkoltak nehezen tudnak kikapcsolni, ami miatt nehézséget okozhat egy-egy helyzetet átfogóan átgondolniuk.

Kineziológusként szívből ajánlom a könyvet valamennyi kollégámnak és szülőtársamnak, mert rendkívül sok hasznos információt tartalmaz közérthető nyelven megfogalmazva, sőt konkrét gyakorlatokat is találunk benne, amelyek megkönnyíthetik gyermekünk tanulását. Hasonló gyakorlatokat tanítunk a gyerekeknek gyerektanfolyamunkon is.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyakorlatok néhány héten belül nem vezetnek eredményre, érdemes elhozni őt egy "One Brain" módszer szerinti oldásra, ahol kideríthetők és oldhatok a tanulási zavarok okai. Szükség esetén szeretettel várom az érdeklődőket elérhetőségeimen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése