2014. október 7., kedd

Ki szívja a véredet? - Avagy az energia rablás 10 ismérve

Neked is van olyan rokonod, barátod, barátnőd, szomszédod, volt házastársad, akinek ha meglátod a telefonszámát a kijelződön legszívesebben a kukába dobnád a telefonod?


Bizony, valamennyien találkoztunk már energiavámpírokkal. Sokszor legközelebbi barátaink, családtagjaink közül kerülnek ki ők. Ám viszonytól függetlenül közös jellemzőjük, hogy jönnek, látnak, és.... viszik az energiánkat.

Nézzük meg hát, hogy miről ismerhetjük fel őket, és hogyan kezelhetjük a különféle energiarabló technikákat?

fontos tudnunk, hogy az energiavámpírság nem bűn. Ezeknek az embereknek komoly gondjaik vannak, de nem a megfelelő helyen keresik a segítséget. Ám pont a közeli kapcsolat miatt mi magunk még akkor sem tudunk segíteni nekik, ha egyébként szakemberek vagyunk.

Nézzük, melyek a jellemzőik?

  1. Állandóan panaszkodik: akár személyesen akár telefonon beszéltek, az idő nagyobb részében ő beszél és csak az ő problémáiról van szó. Még ha néha meg is kérdezi: hogy vagy, a válaszod első mondatáról eszébe jut az ő egyik gondja, és már megint nála a szó.
  2. Érzelmileg zsarol: A skála az "engem már nem is szeretsz-től" a "legszívesebben meghalnék-ig" terjedhet, attól függően, hogy melyik fokozatra kapcsol be nálad a "szegénykém" effektus, és már áramlik is felé az energiád.
  3. Arra kényszerít, hogy csak vele foglalkozz: Nem érdekli, hogy mit csinálsz, mi a dolgod, ha belép a képbe azonnal vele kell foglalkoznod. Elvárja, hogy mindent hagyj abba, dobj el, és teljes figyelmeddel fordulj felé.
  4. Tőled várja el a problémái megoldását: Ha előadta a gondjait, elvárja, hogy mondj jó megoldást. Ám minden tanácsodnál elmondja, hogy azt miért nem lehet, vagy ő miért nem tudja megvalósítani.
  5. Veszekszik, kiabál veled: semmi sem jó, amit csinálsz. Agresszíven rendre utasít, lepattint, ha mondanál valamit.
  6. Sértődötten hallgat, nem mondja el, mi a gondja: ha egyszer véletlenül nem értél rá, amikor neki kellet volna, akkor napokig nem beszél veled, nem hív, arra kényszerítve téged, hogy te "érdeklődj" iránta. Szélsőséges esetben még el is utasít: "nincs semmi bajom".
  7. Bűzlik az önsajnálattól: ez nem igényel hosszú magyarázatot. Az egész világ ellene van. Ismeritek a viccet? Bemondják a rádióban, hogy akik az autópályán közlekednek, legyenek óvatosak, mert egy őrült szembemegy a forgalommal. Valaki hallgatja az autójában, és így szól: "Mi az, hogy egy?! Mind szembejön!"
  8. Nem kérdezi meg, mi van veled: Erről már az első pontban is volt szó. Csak ő a fontos, csak róla lehet szó.
  9. Állandóan ő akar a középpontban lenni: Sérülései miatt most tőlünk kizárólagos figyelmet kíván. Mindazt velünk szeretné pótoltatni, amit szüleitől, férjétől, munkatársaitól nélkülöz.
  10. Dühös vagy sértett, amikor erről beszélni akarsz vele: Ha szóba hozod a problémát, akkor nem is érti, hogy miről van szó, elutasítóan reagál, és már megint kiderül, hogy nem vagy elég jó barát...
+1  legszívesebben átmennél a túloldalra, ha meglátod, vagy nem vennéd fel a telefont, amikor az ő neve jelenik meg a kijelzőn.

Mit tehetünk?

Mindenképpen beszéljünk vele a problémáról!
Tartsuk a határainkat, merjünk nemet mondani.
Végső esetben szakítsuk meg a kapcsolatot legalább időlegesen.
Ha nem boldogulsz egyedül, bátran kérj segítséget. Egy kineziológiai oldáson rájöhetsz arra, hogy te magad mit tegyél másképp annak érdekében, hogy megőrizd energiáidat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése