2015. február 25., szerda

Mi is az az izomtesztelés?

A delta izom elülső részének tesztelése
"Az izomtesztelés: ráhangolódás.

Amikor megérintem a karodat, megismerkedem veled. Érzem a tested feszültségét vagy túlzott elengedését. Érzem, hogyan reagálsz az érintésre. Érzem, a stresszre adott válaszaidat. És az oldásokban fontos számomra, hogy te is megérezd. Tudod: a tested a legjobb barátod. Nem csak nekem jelez." /Simon Kata/



Sokan tudják, hogy a kineziológusok egy különleges eljárással, az izomteszteléssel derítik fel a problémák okát. A mai alkalommal azt fogjuk megvizsgálni, hogy mit is takar pontosan ez a - lássuk be - sokak számára misztikusan hangzó kifejezés?

Az izomválasz alapja, hogy testünk első reakciója a túlzott stresszre egyfajta energia hiány. Ez a pillanatnyi reakció jól érzékelhető az izmainkban, melyek a stresszre "gyengüléssel", elengedéssel jeleznek. A helyzet nagyon hasonló, mint amikor érezzük, hogy egy szatyor, egy kő, egy csomag túl nehéz nekünk. Ilyenkor az izom "kikapcsol" annak érdekében, hogy ne sérüljön. 

Ám stressz esetén mi ezt nem hagyjuk annyiban, tovább erőlködünk, meg próbáljuk kibírni, ami persze csak további sérülést, energiavesztést eredményez. Sokszor, nagy akarásunkban észre sem vesszük, hogy mennyire kimerültünk. Hallottam nem rég valakitől, hogy bokaszalag szakadással 30 km-t gyalogolt még egy nem könnyű terepen, mielőtt orvoshoz fordult volna. Sőt az útközben kínálkozó autós segítséget is visszautasította, mert egy igazi "tökös lánynak" mindent ki kell bírni...


Mi a következménye ennek?


Mindenek előtt az energia vesztés. Sokszor már csak egy vagy több fizikai tünet megjenlenése mutatja, hogy meg kell állnunk. Testünk ezeket a tapasztalatokat elraktározza, és még évek múlva is előhívható a "gyenge" izomválasz, amikor egy nehéz helyzetre, időszakra gondolunk.


Mit érzékel a kineziológus, miközben tesztel?


Érzékeli, hogy tart-e vagy elenged-e az izom, miközben különféle (fizikai, energetikai, szóbeli) provokációt használ, hogy meghatározza a stressz okait. Érzi, hogy hogyan reagál a kliens a stresszre: túlzottan hirtelen, összeomlás szerűen enged el az izom, "túlterhelődik a kliens", vagy éppen "blokkol", próbálja megfeszítve, erőn felül is tartani a karját, feladattudatosan (tartani KELL) és nem testtudatosan (nem tudom tartani)


Mennyire megbízhatóak az izom válaszok?


Egy jól körülhatárolt ügy esetében az izom 97% pontossággal jelzi az ügyhöz kapcsolódó stresszokozókat, korokat, energia blokkokat. Ahhoz, hogy ezt a pontosságot elérhessük, a kineziológusnak meg kell bizonyosodnia arról, hogy az izomjelzés tiszta, világos, egyértelmű, valamint arról is, hogy nincs a kliensnek olyan alapvető energetikai egyensúly hiánya, ami döntően befolyásolná a tesztelés pontosságát. Ezért minden oldás elején a szakmailag kötelező minimum, hogy ellenőrizzük mind a világos izomjelzés meglétét, mind az energia egyensúlyokat.

Mire ad választ az izomteszt és mire nem?

Az izomtesztelés alapvetően a stresszel kapcsolatos ügyekre ad választ. Nem tesztelünk olyan kérdéseket, hogy például:
  1. Rosszul érzem magam. Rákos vagyok-e vagy nem?
  2. Megcsalt-e a férjem/feleségem?
  3. Mik lesznek a jövő heti lottószámok?
  4. Terhes vagyok-e?
  5. Férhez menjek-e Jenőhöz? Feleségül vegyem-e Lujzát?
Amit mi vizsgálunk az legfeljebb az, hogy mekkora stressz kapcsolódik a fenti kérdésekhez?

Mi lehet az izomtesztelésből a kliens haszna?


A legnagyobb ajándék, amit a kineziológiai oldásokból kaphatunk az a testtudatosság: tudatában lehetünk a saját fizikai reakcióinknak: mi az, ami belefér, mi az, ami már nem, vagy legalábbis csak némi pihenő után.

Szeretnél többet tudni a stresszkezelés titkairól? 

Iratkozz fel hírlevelemre!









E-mail cím:*
Keresztnév:*
Vezetéknév:*
Végeztem One Brain tanfolyamot:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése