2015. január 29., csütörtök

A Chiron Stúdió az IASK konferencián

Okosan figyelek:)
Sokan tudják rólunk, hogy a szakmailag mélyen elkötelezett kineziológusok táborát gyarapítjuk Zsuzsival. Ezért is fontos számunkra, hogy időről időre bizonyos tanfolyamokat megismételjünk, vagy éljünk olyan tanulási lehetőségekkel, amelyek bővítik tudásunkat, mélyítik szakmai kapcsolatainkat. Ilyen eseménynek ígérkezett az IASK (International Association of Specialized Kineziology) nemzetközi találkozója, ahol Villing Zsuzsa és Balajthy Gréta képviselte a Magyarországi Kineziológusok Szövetségét míg jómagam megfigyelői státuszban voltam jelen.

Mi is az IASK?


Az IASK egy olyan, több, mint 24 országot összefogó szervezet, amely tagjai között szerepelhetnek az adott országok kineziológiai szövetségei, valamint kineziológusok egyénenként is jelentkezhetnek a tagok sorába. A cél, hogy fórumot adjanak nemzetközi szinten is a kineziológiáról való közös gondolkodásnak. Érdemes böngészni a honlapjukat, sok érdekes információval lehetnek gazdagabbak, akik tudnak angolul vagy németül. Ha jelentkezni szeretnél a tagok sorába, akkor keresd Balajthy Grétát a MKSZ elérhetőségein.

Hol volt a konferencia?


Zötykölődés a 28-ason
Egy csodálatos, felejthetetlen, eklektikus városban, az Atlanti óceán partján, Lisszabonban. El kell, hogy áruljam, szakmai elkötelezettségünk mellett utazási vágyunk, és Lisszabon vonzereje is szerepet játszott, hogy a konferencia mellett döntöttünk.

Így amellet, hogy okosodtunk egy kis feltöltődés is belefért, ráadásul a férjeinkkel együtt... Az első nap bejártuk a város fő nevezetességeit: utaztunk a híres 28-as villamoson, amely olyan szűk utcácskákon megy, hogy a döcögő villamos letekert ablakából elérheted a falakat. Ráadásul egy pici, öreg villamos, ami a fizika törvényeit szinte meghazudtolóan vékony kerekeken kapaszkodik fel a néha bizony meredek domboldalakon. Aztán a Belém negyedben folytattuk a túrát. Szép régi kolostor, torony a Tejo folyóban, és persze finom sör, kávé és tarte Belem, a portugál "nemzeti sütemény" járt a megfáradt utazóknak. 

A Chiron Stúdió Nyugaton
Másnap elkirándultunk a kontinens legnyugatibb pontjához, ahol óriási szél, és fantasztikus kilátás fogadott bennüket kedvenc szimbólumunkkal egy Világítótoronnyal.

Cabo da Roca után jött néhány csodálatos nyaraló hely: részben a hegyekben a király fantasztikus állapotban megmaradt nyári palotája, részben hangulatos tengerparti kisvárosok, ahol az eklektika jegyében egy angol(!) pubban olasz illetve portugál ételeket ettünk Guiness és portugál sörökkel leöblítve.

Este egy Fado esttel kezdődött a konferenci közös programja a kollégákkal, ahová a férjeinket is vihettük. A Fado egy kissé melankólikus zenei műfaj, ahol egy énekes lép fel spanyol gitár és portugál gitár kiséretében. A gitárosok remekeltek, az ének nekem nem volt igazán meggyőző. Ráadásul egy étteremben volt, ahol vacsoráztunk is, így néha kellemetlenül jött a pisszegés. Ha valaki kíváncsi a műfajra, akkor itt megnézheti.


Mi történt a konferencián?


A konferencia részvevői

Először is ez az IASK-hez csatlakozott Kineziológiai Szövetségek találkozója volt. A bemutatkozás után 4 csoportban folyt a munka: 
  1. Oktatás, etika és folyamatos szakmai fejlődés;
  2. A külvilágban végzett munka, hogy láthatóvá váljon a kineziológia;
  3. A kineziológia megalapozottságának bemutatása a külvilág felé;
  4. Információ csere.
A négy  csoport röviden végignézett kérdéseket, és eldöntötte, hogy melyeket akarja egy hozzáértő hálózaton belül megvitatni, melyeket akarja most a "kerekasztal" elé terjeszteni megvitatásra, közös gondolkodásra, és melyekről szeretné a Szövetségeket megszavaztatni különösebb vita nélkül.

Talán a középső metódus volt a legizgalmasabb számomra. Itt bizonyos kérdéseket, pl. hogy melyik országban milyen feltételekkel lehet művelni a kineziológiát, vagy hogy egy tanítási óra egy tanfolyamon hány percet jelent a déli vagy az északi népeknél, úgy nevezett "tour de table" formában beszéltünk meg. Ez azt jelenti, hogy mindenki elmondja a saját véleményét, meglátását, de nem vitatkozik az előtte szólóval vagy nem erősíti mások meglátását. Addig megyünk körbe, amíg felmerülnek újabb gondolatok, és természetesen lehet passzolni is. Az egyik általam látott legizgalmasabb információ cserélési módnak lehettem szemtanuja.

Számos kérdésben döntöttünk úgy, hogy további beszélgetéseket, hálózati munkát igényelnek. Ilyen pl. az a kutatás, amibe a MKSZ is bekapcsolódott. Itt a kineziológiai korrekciók hatékonyságát vizsgáljuk térd problémák esetén. Erre a projektre hamarosan jelentkezni is lehet!

Összefoglalva

Boldog vagyok, hogy részese lehettem ezeknek a remek napoknak. Kipihenten, feltöltődve, új szakmai kapcsolatokkal térhettünk haza, és folytathatjuk a munkát.

Az Óceániáriumban mi is kicsit halakká változtunk:)
Igaz, én eddig is Halak voltam:P

Szeretnél értesülni az új bejegyzésekről, tanfolyamokról?
Iratkozz fel hírlevelemre!


E-mail cím:*
Keresztnév:*
Vezetéknév:*
Végeztem One Brain tanfolyamot:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése