2015. április 15., szerda

Ilyen vagyok, ilyennek születtem 2. rész - Hogyan reagálunk konfliktus helyzetekben?

Sokszor halljuk ezt a mondatot kifogásként, amikor valaki nem hajlandó változtatni a viselkedésén. Ám érdemes elgondolkodnunk, hogy milyenek is vagyunk valójában? Itt már írtam arról, hogy többféle énünk is van. Így hát fontos tudnunk, hogy milyennek születtünk? Milyen erősségeink vannak? Milyen gyengeségeinken kell változatatnunk saját és kapcsolataink harmóniája érdekében? Mert ne feledjük: Bármilyennek is születtünk, bármit is tanítottak nekünk élettapasztalataink, mindig van választásunk abban, hogy hogyan tegyük a dolgainkat.

Az alábbi cikksorozat 2. részében is 3 olyan velünk született sajátosságot vizsgálunk meg, amelyek jelentős hatással bírnak életünkre. Minde egyes elemnél tedd fel magadnak a kérdést: amikor úgy tehetem a dolgaimat, ahogy szeretném, nincs elvárás velem szemben, vajon az a) vagy a b) módon cselekszem-e? Néha nem könnyű ezt eldönteni, de már az is segítség lehet, ha 1-2 helyzetben felismered, hogy milyen vagy, és amikor csak rajtad állnak a dolgok, megengeded magadnak, hogy ezek szerint cselekedj. Különösen hasznos lehet, ha a konfliktus helyzeteknél átgondolod: vajon a partnered nem éppen az ellenkező típusnak megfelelően reagál-e? Hogyan lehetne ebben az esetben a hatékony kommunikáció segítségével oldani az indulatokat. A hatékony kommunikációról, értő figyelemről itt írtam.
Kíváncsi vagyok a tapasztalataitokra, örülnék, ha megírnátok!

Vitás helyzetek

Azt mondják, hogy ahol már ketten vannak, ott megteremtődhet a vita, a konfliktus melegágya. Ilyenkor mindenki a saját vérmérsékletének, vele született, ösztönös egyéniségének megfelelően reagál. Van, aki körömszakadtáig ragaszkodik az álláspontjához. Ő aztán nem enged a 48-ból, ha valamire ráharapott, azt többé nem engedi el. Ez különösen akkor válik nagyon erőssé, kifejezővé, ha fenyegetve érzik magunkat.
Külső jel: előreugró állkapocs.

Mások nem tűnnek kitartónak, nem állnak a sarkukra, emiatt hajlamosak lehetünk feltételezni, hogy gyengébbek másoknál. Minden vágyuk, hogy egyenlőnek érezzék magukat, ne kelljen a tiszteletért állandóan harcolni. Mivel nem szeretik a harcot, a közvetlen összeütközést, konfliktus helyzetekben hajlamosak lehetnek a manipulációra.
Külső jel: Csapott áll.

Érzékenység

Élnek közöttünk olyanok, akik mindent sokkal erősebben érzékelnek másoknál. Ezekre az emberekre az ízek, illatok, hangok sokszoros erővel hatnak. Még érzékenyebbek a környezet "érzelmi energiáira", sok esetben azonnal a "bőrükön érzik", ha valaki ellenséges velük. Ők védett környezetben működnek inkább jól. Bármilyen durva, goromba vagy csúnya reakció elviselhetetlennek tűnhet számukra. Irritálhatják őket az erős szagok vagy a nyersebb bánásmód. Ha ilyen emberrel találkozol, vagy kerülsz konfliktusba, a tisztaság, a gyengéd érintés, a halk beszéd többet ér a konfliktus kezelésben, mintha erőszakosan, pláne durván próbálnád meg érvényesíteni akaratodat.
Külső jel: vékony bőr, vékony szálú haj, alig észrevehető homlok ráncok.

Másoknál viszont semmi sem elég. Mindig több kell. Ezek az emberek élvezik, ha fúj a szél, ha süt a nap vagy ha éppen esik az eső. Imádnak a szabadban lenni, megküzdeni az elemekkel, kiereszteni a hangjukat. Jöhetnek a csípős ízek, a keményebb ritmusok. Nehézséget okozhat számukra, hogy ráhangolódjanak környezetük érzékenységére, mások szükségleteire, reakcióira.
Külső jel: vastag bőr, erős csontok, mélyebb ráncok a homlokon.

Megoldandó helyzetek

Számtalan megoldásra váró helyzettel találkozunk nap mint nap. Kiég a villanykörte, el kell hozni a gyereket az óvodából, szükségünk van egy könyvre, amit kölcsönadtunk. 

Az egyik csoport az azonnali cselekvést választja. Ilyenkor teljes fókusza az adott problémára kerül, és a lehető leghamarabb, esetleg minden meggondolás nélkül is tesz valamit az ügyben. Különösen akkor lép nagyon erős működésbe ez az energia, ha az illető akadályba ütközik, pl. ha valaki arra kéri, gondolja végig a dolgot, mielőtt bármit csinál. Ilyenkor a teljes dühe az "akadékoskodóra" irányul.
Külső jel: a koponya falcsonti (hátsó) része magasabban van profilból, mint a homlok rész.

Mások úgy reagálnak ilyenkor, hogy gondolkodni kezdenek. Egyik ötlet szüli a másikat, egyik gondolatból még 5 újabb keletkezik. Olyan sok, hogy lehetetlen megvalósítani, legalább 3 ember kellene hozzá. Nagy problémát jelenthet suámukra a megvalósítás, gyakran az összes energia a meddő ötletelésre megy el. Tisztázniuk kell prioritásaikat, hogy hatékonyabban oldják meg feladataikat.
Külső jel: AProfilból a homlokrész magasabb, mint a falcsonti rész.

Szívesen olvasnál rendszeresen ebben a témában? Csatlakozz Facebook csoportunkhoz! https://www.facebook.com/groups/erdekel.a.kineziologia/






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése