2015. április 8., szerda

Lehetséges-e hatékony kommunikáció stressz esetén?



A kommunikációval sokféle probléma lehet a kapcsolatainkban. A beszédmegértés és a beszédközpont ugyanabban az agyféltekében található, mint a hitrendszerünk, ráadásul a hitrendszer közvetlen közelében. Ebből rögtön következik, hogy kimondott szavaink sokkal inkább az általunk megtapasztalt múltbéli valóságon alpulnak, semmint, hogy a jelen pillanat konfliktusaira adnak adekvát választ. Ugyanez érvényes arra is, amit mások beszédéből megértünk. Többnyire arra reagálunk, amit a másik mondandója elindít bennünk, ahelyett, hogy visszajeleznénk, amit megértettünk belőle. Bizony ezt nem tanítják „óvodától egyetemig”!

A One Brain módszer egy felbecsülhetetlen értékű formulát kínál ehhez, ami rendkívül hatásossá teszi kommunikációnkat. Segítségével tisztába teheted gondolataidat egy döntéshozatali folyamatban, amikor neked van olyan problémád, amivel foglalkozni szeretnél. Növelheted általa a figyelmed hatékonyságát, ha valaki más kerül szembe egy problémával. Ráadásul rendkívül hasznos fogást jelent a kommunikációs szakadékok áthidalására, a viharos összecsapások kezelésére is.

ÉRZÉS – AKARAT – HAJLANDÓSÁG


Ez a három szó együttesen a gondolkodás teljes folyamatát adja. Egyben modellként szolgál minden gondolat és kommunikáció letisztázásához.

ÉRZÉS


Kevesen vagyunk, akik pontosan utána járunk, hogy mit is érzünk egy-egy adott pillanatban.  Inkább mások viselkedésének megfigyelésével töltjük az időt, vagy arra összpontosítunk, hogy mit nem akarunk, miből nem kérünk az adott helyzetben. Ám, ha nem értjük meg, hogy ténylegesen mit érzünk, soha nem fogjuk megtudni valódi vágyunkat, azt, hogy tulajdonképpen mit is kívánunk. 

AKARAT


Ha leragadunk a negatív érzelem igazságánál, az csupán annyit tud garantálni, hogy rosszul érezzük magunkat saját nyomorúságunkra összpontosítva. Hasznos ilyenkor észrevenni, hogy valamiféle hiányállapotról van szó. Mi az, ami hiányzik számunkra ebben a helyzetben? Mit is szeretnénk igazából? Pl, ha haragosnak, harcbanállónak érezzük magunkat észrevehetjük, hogy hajlandóak szeretnénk lenni az erőnk sugárzására. És ha vágyunkat már hitelt érdemlően beazonosítani, akkor itt az ideje meghatároznunk a

HAJLANDÓSÁG-unkat


Ez a szó hatalmas energiával rendelkezik. Ráadásul kettős jelentése van: egyrészt a beleegyezés értelmében használjuk, másrészt azt az enrgiát jelöli, amit a vágyott cél érdekében be kell fektetni. A hajlandóság meghatározása olyan, mint egy szerződés önmagaddal, amelyben válalsz egy önmagad érdekében megtett cselekvést, ami persze nem zárja ki, hogy ez másnak is hasznára váljon. És ezt bizony neked kell megtenni, mert TE vagy az, aki többre, jobbra váysz, mint amit eddig kaptál.
A Hajlandóság meghatározása hatalmi helyzetbe juttat téged. A választás innentől kezdve már csak az, hogy megéri-e a vágyott állapot az ehhez szükséges energiát, hajlandóságot?



GYAKORLATI ÚTMUTATÓ

Alakalmazd ezt a képletet, ha bármely lelki, szellemi felfordulás kellős közepén találod magad. Jól támogatja a gondolkodást, ha homloktartást végzel közben.

1. Határozd meg, hogyan érzel. 
2.    Határold be a vágyadat, ha kell, akkor lépésenként közelítve. Emlékezz: a negatív megfogalmazás nem jó, fordítsd át őket pozitív nyelvre. 
3.    Ezután dolgozd ki, akár különböző módjait annak hogy az adott helyzetben miként akarsz cselekedni, hogy elérd a számodra vágyott állapotot. Ennek birtokában már bátran, nagy önbizalommal hozhatod meg döntésedet.

Érdekelne a stresszoldás? Szeretnéd elsajátítani a hatékony kommunikáció alapjait? Látogass el weboldalunkra, és csatlakozz tanfolyamainkhoz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése