2015. október 14., szerda

Az örök női kérdés: munka vagy család?

Reggel 6-kor csörög a vekker. Álmosan kinyitod a szemed és lebotorkálsz a konyhába, hogy megfőzd a kávét. Amíg elkortyolgatod, addig véigpörgeted a napodat. Prezentáció a munkahelyen, délben ebéd a barátnőddel, este pedig szülői. De még egy mosást is be kéne dobni valamikor... Néha eléggé kilátástalannak érezheted a dolgok ezen "természetes" elegyét, különösen, amikor a szomszédasszony azt modja, hogy az igazán jó anyák otthon maradnak a gyerekükkel, vagy amikor a főnököd arról példálózik, hogy a szingli kolléganőd mennyivel rugalmasabb munkabeosztást tud vállalni.

Gyakran úgy érezheted, azt sem tudod melyik ujjadat harapd... Állandó bűntudatod van, nem tudsz megfelelni az egymásnak is ellentmondó elvárásoknak.

Mi van, ha neked mind a kettő lényeges?

Szeretnél jó anya lenni és szeretnél egy sikeres karriert. Bűn ez talán?

Nem, egyáltalán nem!

Hiszen egy ősi genetikai program az, ami bennünk nőkben elindítja a gyermek utáni vágyat. A család, a meleg fészek megteremtésének igényét. És legtöbben hosszabb-rövidebb ideig jól is érezzük magunkat ebben.

Ugyanakkor munkál bennünk a saját egyéniségünk megvalósítása, képességeink kiteljesítésének igénye is. Vagy néha csak az, hogy muszáj egyensúlyba tartanunk a család pénzügyi mérlegét.

Mit tegyünk akkor?

A kulcsszó az egyensúly. Itt viszont nem csak a munka és a család szerepel, hanem te magad is beletartozol abba a rendszerbe, amit egyensúlyba kell tartanod. Tegyél önmagadért is legalább egy picit naponta. Engedd el a tökéletességre törekvést, és célozd meg az "elég jó vagyok" érzést.

Légy rugalmas. Néha a dolgok másképp alakulnak. Ilyenkor találj ki mentőötletet, néha csak képzeld el, milyen vicces lesz ezeket a sztorikat felidézned, amikor a gyerekek már kirepültek.

Oszd be az idődet! Ne engedd, hogy ezt mások tegyék. Húzd ki előre a családi ünnepek időpontját, tervezz gyorsan elkészíthető menüket, végezz kisebb, rövidebb ideig tartó "ahol a papok táncolnak" takarításokat.

Legyen prioritás a jókedv, a családi együtt lét. Ez adja meg azt az erőforrást, amire szükséged lesz ahhoz, hogy a szürke hétköznapokban se felejts el örülni annak, hogy van családod, vannak barátaid és van munkahelyed!

Nehezedre esik az egyensúly teremtés? Stresszt okoz a feladatok összeegyeztetése? Jelentkezz be stresszoldásra itt, hogy tisztábban láss az ügyedben!

Szeretettel várlak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése