2015. november 12., csütörtök

5 tipp, ha a Te gyermeked is unja az otthoni gyakorlást, tanulást


Manapság a lehető legellentmondásosabb helyzetben vagy szülőként, ha a gyermeked nem az elvárásoknak megfelelően teljesít az iskolában.

A szülői éned, és gyakran a pedagógus is, arra bíztat, hogy gyakoroljátok otthon az olvasást, az írást, a számolást, míg más szaktekintélyek, mint például Vekerdy tanár úr azt ajánlja, hogy hagyd békén a gyereket, mert a tanulás a gyerek és az iskola dolga. Ezt a dilemmát még tovább élezheti gyermeked, aki gyakran mereven ellenáll az otthoni gyakorlásnak.

A kérdés az, hogyha mégis rászánod magad a "segítésre", akkor mit tehetsz, hogy a gyakorlásra fordított idő hatékony legyen?

Az alábbiakban 5 olyan tippet olvashatsz, ami segít hatékonyabbá tenni az otthoni tanulást, gyakorlást.

Higgadj le, és tisztázd a motivációdat! 


Soha ne kezdj gyakorlásba a gyerekkel, ha te magad ideges, feszült esetleg éhes vagy. Előbb tegyél önmagadért valamit, amitől jobban leszel, és amikor megnyugodtál, jól laktál, akkor hívd csak a gyereket tanulni. 

Fontos, hogy tisztázd magadban, hogy mi a gyakorlás célja? Ez vajon egy pontosan mérhető cél-e? El tudja-e érni a gyerek ezt a célt? Fontos-e ez a cél a gyerek számára? A cél kitűzések mikéntjeiről itt olvashatsz.

Olyan célt kell kitűzni, ami mérhető (pl olvasásnál hány perc legyen egy oldal elolvasása?), fontos a gyereknek is, és képes is rá a gyerek. Ha ezen feltételek nem teljesülnek, akkor érdemes átfogalmazni a célt, a gyereket is belevonva a folyamatba, úgy, hogy az számára is elfogadható és motiváló legyen.

Ha a cél jó, de mégis minden alkalommal ideges leszel, jobb, ha a család egy másik tagja vagy egy kívülálló gyakorol a gyerekkel.

Jól van-e a gyerek?


Nem csak te lehetsz frusztrált egy hosszú nap után, hanem a gyerek is. Ha nagyon ellenáll a gyakorlásnak, akkor gondold végig mi hiányzik neki. Talán a mozgás, a közös játék öröme, a nyugodt játék egyedül? Vajon nem éhes-e? Nem szomjas-e? Vagy éppen nem készül valamilyen betegség kitörni rajta? 

Fontos, hogy csak jó állapotban szabad csak nekiállni a tanulásnak. Ha kell, előtte játsszunk vele, menjünk a szabad levegőre, stb.

Vegyük végig a motivációit. Gyűjtsük össze, hogyan válna hasznára, ha mindennap gyakorolna. Ezt akár le is rajzolhatjuk együtt, és kitehetjük a falra. Amikor céljaink ilyen formában szemmel látható fizikai formát öltenek, agyunk könnyebben rááll, hogy valóságként kezeéje a helyzetet.

Egyezzetek meg a gyakorlási időben!


Nyugodtan lehet ez egy pici idő, amit a gyerek határoz meg. Mondjuk 5 perc. beállíthatunk a telefonunkon egy időzítőt, ami jelez. Vigyázat! Tilos csalni! Ne éljünk vissza a gyere bizalmával.

Tudatában kell lennünk annak, hogy csak az örömteli gyakorlasi idő számít valódi gyakorlásnak. Ha a gyerek unja vagy utálja a gyakorlást, az inkább az ellentétes hatást váltja ki. Jobb mindennap 5 perc önként vállalt gyakorlás, mint egy fél óra, amit veszekedéssel töltünk! Ráadásul, ahogy fejlődik a képessége, egyre szívesebben gyakorol a gyerek. Az igazi siker az, amikor megszólal az időzítő, és a gyerek már nem ugrik fel, hanem azt mondja, hogy ezt még befejezem.

Végezzetek egyszerű kineziológiai gyakorlatokat a tanulás megkezdése előtt!


Egy előző a cikkemben részletes bemutattam jó néhány tanulást segítő gyakorlatot. Így energikusabban, hatékonyabban megy a tanulás. Végezd te is a gyerekkel együtt, mert így te is nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb leszel a gyakorlás során, és még jó példát is mutatsz a gyereknek.

Dícsérd meg a szorgalmáért! Mutass rá, hogy miben ügyesedett az elmúlt alkalmakhoz képest!


A gyakorlás nehéz dolog, nagy önfegyelmet igényel. Ezért jár a dícséret azért is, ha csupán valahogy kibírta a gyakorlásra szánt időt. Akkor is dícsérd, ha nem volt annyira sikeres a gyakorlás. Találj konkrét dolgokat amiben fejlődött.

Adj valamilyen jutalmat cserébe a gyakorlásért: extra mese, közös játék, ölelés mind szóba jöhet.



Végül ne felejtsd el, a gyerekek imádnak tanulni, de gyűlölik, ha erőltetik őket!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése