2016. március 18., péntek

3 gyakori kifogás a kinez tanulás abbahagyására



Mindig fáj a szívünk Zsuzsival, amikor egy-egy tehetséges hallgatónk különféle indokok és nehézségek miatt abbahagyja a kineziológiai képzést. Nekik (is) szól most ez a bejegyzés, hogy könnyebben átgondolhassák döntésüket, és további kitűnő segítőkkel gazdagodhasson a magyar One Brain közösség.

A kineziológia, ezen belül is a One Brain módszer, tanulása hosszú és fárasztó út lehet. Ezt az is jól mutatja, hogy egy kezdő 8-10 fős csoportból jó, ha 1-2 ember eljut odáig, hogy konzultáns facilitátor, azaz hivatásos segítő legyen belőle. (A képzési út részleteiről itt olvashatsz)

Néhányan - szerencsére ez a kisebbség - levizsgáznak az első 3 szint után, majd praktizálni kezdenek, anélkül, hogy valaha is folytatnák a tanulást.
Mások a 6-os szint után érzik úgy, hogy most már elég a tanulásból.
Míg a hallgatók egy jelentős része a célegyenesben, a 10-es tanfolyam után adja fel, hogy megvalósítsa álmait.

Pedig ekkorra már rengeteg időt, energiát, pénzt belefektettek abba, hogy ezt a csodálatos segítő módszert megtanulják, és már csak a koronát kellene feltenniük az addigi munkájukra. És bizony itt is, mint minden szakmánál, fontos, hogy jól képzett szakemberek foglalkozzanak kineziológusként a hozzájuk fordulókkal. Azt hiszem egyikünk sem szeretné, ha olyan orvos műtené, aki csak 2 esetleg 5 félévet végzett el az orvosi egyetm 12 félévéből. Vagy nem akarnánk olyan buszra szállni, ahol a sofőr ugyan nem szerzett jogosítványt, de azért vett egy pár órát vezetésből. Pedig a mi felelősségünk is ugyanakkora, mint az övék!

Neked szól ez a cikk, ha te is elbizonytalanodtál az út során, hogy érdemes-e folytatnod. Ha szeretnél néhány szempontot kapni ahhoz, hogy át tudd gondolni: valóban megéri-e számodra a folytatás?

Nézzük meg először, hogy ki milyen indokokkal hagyja abba leggyakrabban a tanulást!


  1. Még nem sajátítottam el az előző anyagot sem alaposan. Gyakorolnom kell, mielőtt folytatnám.
    Nagyon tiszteletre méltóan hangzik ez az ok, hiszen csodálatos dolog, hogy szeretnénk valamit alaposan tudni. Ám azt is jó figyelembe venni, hogy minden tanfolyamon gyakoroljuk a régebbi korrekciókat is, sőt kérdezésre is lehetőség van. Legtöbb esetben a következő tanfolyam éppenséggel inspirációt adhat a folytatáshoz, lendületet a gyakorláshoz. A legnagyobb gond azonban azzal lehet, hogyha eddig nem használtad ki a tanfolyamok közötti időt a gyakorlásra, félő, hogy ezután is csak vágyálom marad.
  2. Ez nekem túl bonyolult!
    Sokan érzik így, amikor az első tanfolyamok nagyon frappáns, hatékony és viszonylag egyszerűen kivitelezhető korrekciói után jönnek a többlépéses, finomabb energetikai eltéréseket is korrigálni tudó korrekciók. Szerencsére ezek a korrekciók is elsajátíthatók egy kis gyakorlással. Jól esik hallani, amikor 1-1 gyakorló nap után valaki felkiált a reaktív gyakorlásánál: "Ez ilyen egyszerű?!" "Ez 'csak' ennyi?!"
  3. Nincs pénzem a folytatásra...
    Amikor felnőttként a saját időnk, energiánk rovására tanulunk, akkor bizony nem mindig könnyű ekkora összegeket áldozni valamire, aminek még nem is látjuk világosan a hasznát. Mégis sok esetben láttam, hogy amikor valaki igazán elszántan akarta a folytatást, akkor valamilen különös módon összejött a tanfolyam ára is. Azt sem tartom ördögtől valónak, hogy születésnapunkra, névnapunkra, Karácsonyra azt kérjük szeretteinktől, hogy támogassák tanulmányainkat.
A felsorolt okok valamennyien külső okok, amelyek akár valósak is lehetnek, ám jó tudatában lenni annak, hogy a döntéseinket soha nem külső, hanem belső okok határozzák meg. Most, hogy végigvettük ezeket a látszólag elkerülhetetlen, akár nagyon is érthető külső körülményeket, nézzük meg, hogy milyen belső szempontokat vizsgálhatunk meg ahhoz, hogy meghozzuk a számunkra helyes döntést.

Mit vizsgálj meg, hogy megalapozottan tudj dönteni?


  1. Miért akartad anank idején elkezdeni a kineziológia tanulását? Mi volt az álmod, mi volt a célod vele? Vajon megváltoztak-e az álmaid azóta? Ha kapcsolódni tudsz az akkori álmodhoz, akkor rájöhetsz, hogy talán csak néhány lépés választ el attól, hogy megvalósítsd. Persze az is lehetséges, hogy már mást szeretnél az életedbe. Néha megváltozik menetközben az érdeklődésünk. Ha ez így van, mondj hálát magadban mindazért, amit eddig megtanultál, és ezzel a magasabb energiával lépj tovább.
  2. Érdekel-e most még az, amit a kineziológiában tanulsz? Ha igen, akkor érdemes folytatni a tanulmányaidat, sőt annyira elmélyülni benne, hogy tisztán lásd az egyes oldási lépések értelmét, vagy a korrekciók folyamatát. Ha már nincs ott az érdeklődésed, akkor lépj tovább affelé, ami most vonz, amire most vagy ráhangolódva.
  3. Mi az előnye annak, ha folytatod a tanulást? Sorolj fel minél több előnyt, ami abból származik, hogy folytatod a tanulást. legalább 6-8 dolog legyen a listádon első körben. Aztán képzeld is el, ahogy ezek az előnyök életr kelnek. Hogy éreznéd magad ettől?
  4. Mi az előnye annak, ha abbahagyod a tanulást? Itt is sorolj fel 6-8 előnyt, és képzeld el, hogy ennek megvalósulása milyen érzés lenne számodra. Így jobban láthatod, hogy inkább a tanulás abbahagyása vagy a folytatása felé billen-e a mérleg nyelve?
  5.  Tedd fel a kérdést magadnak: Melyik út visz közelebb életcélom megvalósításához? Ha abbahagyom a tanulást vagy ha folytatom a megkezdett utat? Aztán hunyd le szemedet, csendesítsd el gondolataidat néhány percre, és figyelj a belső hangod válaszára.
Remélem, tudtam neked segíteni abban, hogy átgondolva sokféle szempontot a döntésed meghozatalához. Hiszen életutunkhoz hozzátartozik a munkánk is, márpedig sokkal több betegség forrása lehet az, ha nem a nekünk való hivatásban dolgozunk, mint azt bármalyikünk feltételezné.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése