2016. március 10., csütörtök

Felkészülés az új befogadására - avagy 5 ok, amiért érdemes tavasszal böjtölni



Ilyenkor tavasszal minden nagy kultúrában szokásos böjtöt tartani. A böjt soha nem csupán a test javát szolgálja, hanem nagy szerepe van az érzelmi regenerálódásban, sőt a spirituális fejlődésben is.

Nézzük meg most, hogy milyen pozitív hatásokat tapasztalhatsz meg, ha beiktatsz néhány nap önmegtartóztatást!

1. Elmúlik a csömör érzeted

Veled is előfordult már, hogy tél vége felé nem esett igazán jól az étel, és mégis ettél?
Megtörtént már veled, hogy megkívántál egy ételt, aztán mégsem ízlett?
Volt már olyan, hogy állandóan éhesnek érezted magad, és hiába ettél, mégsem lettél elégedett?

Ha a fenti kérdések bármelyikére is a válaszod igen, akkor már te is találkoztál a 21. század népbetegségével, a túlevés miatti csömörrel. Ilyenkor a régi ízek már nem nyújtanak élvezetet. Ezért keressük azt a finomságot, ami kielégíthetné ízlelésünket.

Amikor ez az érzés jelentkezik nálam, akkor pontosan tudom, hogy itt az ideje a böjtnek. És, ha tudatosult az igény, akkor besétálok kedvenc bioboltomba, és rövidesen 5 üveg remek Stinberger lével és egy nagy adag rozskenyérrel sétálok ki. Hogy mit csinálok velük? Erről itt olvashatsz.

2. Jobban érzed az ízeket

Már a böjt 2. napján nagyon határozott érzésed lesz arról, hogy milyen ízekre vágysz. A tested így tájékoztat, hogy milyen tápanyagokra vágyik, mi az, amire szüksége lenne. Jól jegyezd meg ezeket az ízeket, mert a böjt vége után nagyon jól fognak esni. Bármilyen fura, egy kiadós böjt után még egy eszerű oliva olajos piritósnak is mennyei íze tud lenni!

3. Kevesebb is elég

Fogyókúrázók figyelem! Ez a legkarcsúsítóbb hatás! Persze magával a böjttel is lemehet akár 2-3 kg is, de a tartós súlyvesztést támogatja, hogy rájövünk: akár háromszorosát is megesszük annak a mennyiségnek, amire egyébként a testünknek szüksége lenne.

4. Jobban tudod, hogy mit egyél

Ez a növekvő íz-érzékelés ajándéka. Visszatér az a képességed, hogy megízlelve dolgokat rájöjj: táplálék-e a számodra. Ez egy kulcsfontosságú képesség, hiszen mindannyian egyediek vagyunk, így emésztőrendszerünk és tápanyagigényünk is teljesen egyedi. Nincs az a szakember, aki az ízlelésednél gondosabban tájékoztatna téged arról, hogy mit jelent az egészséges táplálkozás egyénre szabott módon.

5. Büszke lehetsz az önfegyelmedre

Az önfegyelem manapság kiment a divatból. Egyenlővé vált az önkínzással, pedig a két dolog nagyon is különböző! Az önfegyelemmel képes lehetsz akkor is tenni a célodért, ha az éppen pillanatnyi kényelmetlenséget okoz, sőt képes vagy türelmesen várakozni a megvalósulásra még akkor is, ha célod elérése késedelmet szenved vagy sok időbe telik. Az önkínzás egy belső vívódás, amikor képtelen vagy eldönteni, hogy mit tegyél, és azt hogyan csináld. Az önfegyelem energiát ad, az önkínzás pedig minden esetben energiát visz el tőled.

Az előre meghatározott ideig tartó böjtölés megadhatja számodra a 'meg tudom csinálni' örömét. És ez az öröm még sokáig veled marad, elkísér, erőt ad a böjtöt követő hétköznapokban is.

Hogyan csináld?


1. Döntsd el, hogy miből áll majd a böjtöd! Bármi böjtnek számít, amit tudatosan félreteszel néhány napra, hogy megfigyeld milyen az élet nélküle. Lehet, hogy úgy döntesz, hogy pár napra kihagyod a kávét. Vagy nem nézed esténként a kedvenc sorozatodat. Vagy nem eszel csokit. Vagy mindennap egy megállóval hamarabb leszállsz és gyalogolsz. Pontosan határozd meg, hogy mi lesz a vállalásod.

2. Döntsd el, menny ideig fog tartani! Fontos, hogy olyan időtartamot határozz meg, amit biztosan kibírsz, de azért már kihívást jelent a számodra. 

3. Figyeld a hatást! Ez a legfontosabb rész! A böjtöd célja ugyanis nem a fogyókúra, nem a leszokás a csokiról, dohányzásról, húsról, tv-ről, hanem a tudatosodás eszköze. Ha jól esik írhatsz naplót is a hatásokról.

4. Támogasd magad! A böjt során számos rég elnyomott stresszokkozó bukkanhat fel, amelyeket eddig étellel, itallal, figyelemeltereléssel tartottál egyensúlyban. Használj most stresszoldó gyakorlatokat, Bach virág esszenciákat, testmozgást az egyensúlyod megőrzésére. A felbukkanó témákat is bevezetheted a naplódba, és, ha kell oldhatod őket pl. egy kineziológus segítségével.

Örömteli tavaszi megújulást kívánok mindannyiótoknak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése