2016. március 2., szerda

Állj ki magadért... - és tedd ezt a szeretet erejével


Sokszor hangzik el manapság, hogy állj ki magadért, ne hagyd az igazadat, mondd ki, ami a szívedet nyomja!

Nemrég az egyik kliensem, nevezzük Jucinak, azzal fordult hozzám, hogy már nagyon elege lett abból az elmúlt 10 évben, hogy az anyósa minden alaklommal kioktatja a takarításról, a gyereknevelésről, a húsleves megfőzésének mikéntjéről. Majd egyszercsak elszakadt a cérna, és Juci egy vasárnap délelőtt, mikor anyósa éppen kéretlenül belenézett a fiókba, leordította őt.

Természetesen a végeredmény nem az lett, amire Juci számított, anyósa nem "tért jobb belátásra", sőt! Iszonyúan megsértődött, azonnal összepakolt és hazament, miközben a gyerek zokogott, hogy hová megy a Nagyi, a férj meg Jucira lett mérges, hogy miért kellett ezt a remek vasárnapi hangulatot elrontani.

Ezek után jött el Juci hozzám azzal a dilemmával, hogy vajon a történtek után még neki kellene-e bocsánatot kérnie vagy egyszerűen várja ki, amíg elül a vihar.

Nézzük meg ezen a példán keresztül, hogy mi a háttere az effajta családi drámának!


Kiállni magunkért, ez egy nagyon helyes törekvés, csak éppen az nem mindegy, hogy hogyan fogunk hozzá.
A legfontosabb a szándékunk tisztázása: mit akarsz elérni ebben a helyzetben?

A kapcsolat megszakadását szeretnéd, vagy van a másiknak egy konkrét viselkedése, ami zavar?
Milyen változást szeretnél elérni ebben? Mi lenne a jó állapot? Hogy szeretnéd érezni magad, amikor tapasztalod ezeket a viselkedéseket?

Lehet, hogy már 10 éve szenvedsz egy problémától, ám még soha nem is említetted, hogy milyen nehézságet okoz az illető viselkedése a számodra. Az összegyűlő harag azonban megakadályozza, hogy világosan lásd, és azt még inkább, hogy világosan kommunikálj.

Vedd észre a vészjeleket!


Ha megjelennek benned vagy a másikban a harag, a sértettség, a cinizmus vagy épppen a közöny jelei, ismerd fel őket. Ezek jelzések, hogy a kommunikációd nem megfelelő irányban halad. Állj meg, kérj szünetet, ha csak úgy tudod megoldani, menj ki  a mosdóba, és a következő pont alapján gondold végig az aktuális helyzetet.

Segít a megértés ereje!


Elsősorban értsd meg magadat! Elemezd egy kicsit a helyzetet! Mi a konkrét probléma? Hogyan érzed magad ebben a helyzetben? Mire vágysz? Mit vagy hajlandó megtenni azért, hogy bekövetkezzen, amire vágysz?  (Erről a technikáról itt olvashatsz bővebben.) Még jobb, ha tartod  ahomlokodat, miközben ezeket végig gondolod.

Ha a vészjeleket a másik fél viselkedésében veszed észre, válts át az értő figyelemre! Vajon a másik hangjából, testtartásából, arckifejezéséből milyen érzelmek jelenlétére következtethetsz? És vajon milyen érzésekre vágyik? Mi az, amit ő el szeretne érni? Mi az, amit ezést tenni hajlandó? Az értő figyelem alaklmazásáról itt olvashatsz bővebben.


Ha pedig valamit közölni szeretnél anyósoddal, férjeddel vagy bárkivel, akivel konfliktusod van, akkor fontos, hogy a megfelelő időben és helyen tedd meg azt. Megfelelőnek az számít, amikor ő befogadó állapotban van, amennyire csak lehetséges. Ilyenkor azonban csak magadról beszélj. Ne minősítsd, ne szidd, ne sértegesd. Egyszerűen csak mondd el, hogy mit érzel, mire vágysz és mit szeretnél. Itt olvashatsz bővebben róla. Egy nehéz beszélgetés előtt érdemes 2 percre felvenned az úgynevezett győztes pozíciót: húzd ki magad, mosolyogj amennyire csak tudsz, emeld a karjaidat magasba. Emlékezz vissza sikereidre. Amikor meg tudtál tenni valamit, amit nehéznek hittél. Amikor jól érezted magad a bőrödben, amikor megdícsértek. Jó érzésekkel könnyebb a megbeszélés is.

És ha mindez nem segít, csatlakozz tanfolyamaimhoz, ahol magad is mesterévé válhatsz a stresszoldásnak, vagy gyere el egy oldásra, hogy a személyes életedben tapasztalhasd meg a One Brain módszer rendkívüli támogató erejét abban, hogy egy kedvesebb és boldogabb világot hozzunk létre magunk körül! Szeretettel várlak, elérhetőségeimen megtalálsz!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése