2016. április 28., csütörtök

Létezik egészséges táplálkozás?



Ezt a kérdést tettem fel a héten a facebook oldalunkon.


A válaszok többsége arról szólt, hogy mindannyiunknak magunknak kell felfedeznünk azt a táplálkozási irányzatot, ami nekünk megfelelő. És ez egy nagyon bölcs válasz a fenti kérdésre.

Nézzük meg azonban, hogy mi ennek a háttere?


Genetikailag egyedi lények vagyunk. Ezért (sem) lehet egy, mindenkire egyaránt érvényes táplálkozási irányelv. Egyediségünkből következően emésztésünk is egyedi. Ami egyikünknek táplálék, az a másikunk számára emészthetetlen vagy éppen megbetegítő. Gondoljatok a spenótra. Sok sok vitamint, ásványi anyagot, élelmi rostot tartalmaz, tehát egészséges tápláléknak minősíthető. Kivéve, ha vesekőre vagyunk hajlamosak, mert akkor bizony jobb, ha tartózkodunk tőle.

Általánosságban annyit mondhatunk az egészséges táplálkozásról, hogy


Igyunk sok tiszta vizet.
Együnk minél több kevéssé feldolgozott gabonát, zöldséget, gyümölcsöt.
Vigyünk elegendő fehérjét a szervezetünkbe.
Kerüljük a finomított cukrot.

Hogyan hat a stressz a táplálkozásra?


Amikor stresszbe kerülünk, akkor a testünk leállítja az emésztés igencsak energiaigényes folyamatát, hogy minden energiáját a túlélésre tudja koncentrálni. A mellékvesékben beindul az adrenalin termelés, ami mozgósítja a májban elraktározott cukrokat, hogy az izmok könnyen felhasználható energiaforráshoz jussanak. Ám, ha nem fizikai, hanem érzelmi stressz ér bennünket, akkor a felszabadult adrenalin nem ürül ki a vérünkből intenzív mozgás által, hanem arra ösztönöz bennünket, hogy külső forrásból pótoljuk az elveszett cukrot. Ezért van az, hogy stressz hatására kívánjuk az édességet, vagy könnyen felszívódó szénhidrátokat. A bekerülő cukor viszont újabb stressz a testnek, ami adrenalin termelésre ösztönzi. Ez a plusz adrenalin ismét cukrot kíván, ami újabb adrenalin lökést eredményez. Ördögi kör? Igen, pontosan az!

Tehát, a táplálkozásunkat nem csupán a genetikai örökségünk határozza meg, hanem a pillanatnyi stresszállapotunk is. 

Hogyan tudhatom meg, hogy helyesen táplálkozom-e?


A táplálkozás alapvetően a test ügye. A legfőbb visszajelzésünk a testünkből származik. Részben figyelnünk kell, hogy mit kívánunk meg. Ez egy fontos jelzés lehet a számunkra. Ám vigyáznunk kell arra is, hogy sajnos megkívánhatunk olyan dolgokat is, amik nem igazán tesznek jót nekünk. Kimutatták pl. hogy az allergiások gyakran éppen az allergiát kiváltó anyagot kívánják, vagy gondoljatok csak az adrenalin kiváltotta cukorfüggőségre.

Éppen ezért fontos az is, hogy evés után is megfigyeljük magunkat. 

Energikusnak, könnyűnek érzed-e magad? Vagy éppen puffadtnak, fáradtnak, megterheltnek?
A helyes táplálkozás egyértelműen az energiaszint növekedésével jár együtt.

A táplálék minősége mellett érdemes a mennyiségre is odafigyelni. A mai nyugati világban, a táplálék bőség miatt hajlamosak lehetünk 2-3-szorosát elfogyasztani annak, mint amire a testünknek szüksége van. És bármilyen egészségeset eszünk is, ami sok, az sok.

És van még egy dolog: legtöbben ma nagyon gyorsan esznek. Csak úgy futtában bekapnak pár falatot, menet közben veszünk valamit a pékségben. A terített asztálnál elfogyasztott, jól megrágott étel már önmagában támogatja a megfelelő felszívódást, az emésztési folyamat beindulását. Figyeljünk hát az étkezésnél a "mit" mellett a "hogyan"-ra is!

Élvezettel elfogyasztott ételeket, és egészséges, energikus testet kívánok mindannyiunknak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése