2016. április 7., csütörtök

A tanulás szeretete - 4 ok, hogy felülírd a rejtett tantervet



Régóta tudjuk, hogy az életünk végéig tanulni kell. Igazából nincs is ebben semmi szokatlan, hiszen már magzatként is azonnal próbálgattuk újdonsült testrészeink használatát, mozgattuk apró kezünket-lábunkat. A születésünk után is folytattuk a tanulást szorgalmasan, így legtöbben 1 éves korunk körül eljutottunk odáig, hogy már megtettük első lépéseinket, sőt általában első szavaink is elhagyták ajkunkat. Azt lehet mondani, hogy ekkor még élveztük és természetesnek tartottuk a tanulást. 

Később az iskolába kerülve sok minden változott. Megtanultunk írni, olvasni, számolni. Volt testnevelés és ének óránk. Kézimunka és történelem. Ám mindezek mögött akaratlanul megtanultuk a "titkos tantervet is".

"Légy engedelmes! Csináld, amit mondanak, és ne kérdezd miért!"
"Fogadd el a tekintély véleményét, és ne gondolkodj önállóan!"
"Soha ne tévedj! A kudarc borzalmas."
"Csak egyetlen jó válasz van."

A rejtett tanterv legerősebb átka, hogy éppen a tanulás örömétől foszt meg bennünket. Pontosan ellenkezőjére tanít mindannak, amit az életben igazán használnunk kell, amitől sikeresnek, elégedettnek vagy éppen boldognak érezhetjük magunkat.

Nézzük meg, miért kell meghaladnunk a rejtett tantervet!

Ahhoz, hogy fejlődj időről időre át kell lépned a korlátaidat.

Biztonsági játékosként legfeljebb átmenetileg érezheted boldognak és egészségesnek magad. Lassan beborít az unalom, kreatív energiáid elhamvadnak, lelkesedésed odalesz.

A saját életedben te vagy a tekintély.

Tiéd a felelősség az életedért. Igazából rajtad kívűl senki más nem tudja megmondani, mivel kellene foglalkoznod, kell-e gyereket szülnöd, vagy mikor kell fordítani egyet életed kerekén. Nincs mindenkire érvényes válasz. Találhatsz segítőket, támogatókat, de az életedet magadnak kell felépítened.

Merj tévedni! Örülj a kudarcnak!

Láttál már kisgyereket építő kockákkal játszani? Gyakran igyekszik rátenni a kisebbre a nagyobbat, vagy éppen kipróbálja, hogy élére állítva is megáll-e a kocka. És hosszasan kísérletezik a különféle statikai lehetőségekkel. Ez az igazi tanulás. Többet ér, mint sok fizika óra, ahol csak a képleteket kellett bemagolni. 
A tévedés, a kudarc is az életünk része. Sok híres ember vallja, hogy a kudarcaiból tanult a legtöbbet. Én magam pedig pontosan a legnagyobb életválságom áldásaként váltam azzá, aki most vagyok. A kudarcoktól, a hibáktól nem félnünk kell, hanem tanulni belőlük. 

Az élet problémáira annyi megoldás van, amennyien megoldjuk azt!

Mindannyian egyedi lények vagyunk. Egyedi DNS-sel, egyedi életsorssal. Problémáinkra, kérdéseinkre is egyedi válaszokat adunk. A válaszunk jóságát pedig azon mérhetjük le, hogy hogyan is érezzük magunkat a bőrünkben a megoldás után? Ha jól vagyunk és a körülöttünk lévőkkel is harmóniában tudunk lenni, akkor jó megoldást találtunk a magunk számára. Ha nem, akkor meg kell néznünk, hogy hol a hiba, és kijavítanunk.

Kívánom, hogy az iskolák rejtett tantervétől sokan eljuthassunk az örömteli tanulás tudatállapotába!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése