2015. március 11., szerda

Milyenek a gyerekek? - Avagy mit mond el a külső megjelenés a belső tulajdonságokról? 2. rész

Előző cikkemben már írtam arról, hogy hogyan gondolkodnak, cselekszenek és éreznek a gyerekek.
Folytassuk most a témát!

Hogyan reagálnak a gyerekek ösztönösen?

Segítően. Amint egy bajba jutott embert, állatot, növényt látnak, azonnal személyesen akarnak segíteni, még akkor is, ha a segítség egy simogatás. Ösztönösen szeretnek mindenben részt venni: mosogatni, főzni, takarítani - Ez mind-mind közös móka lehet, ha megengedjük magunknak, hogy megadva az idejét együtt legyünk velük. A gyermek ilyenkor átéli a teljességet, és a szó legnemesebb értelmében tanul. Hol láthatod ezt? A homorú orrnyereg az árulkodó jel.

Szintén jellegzetes a gyermekek arcán a felfelé mutató orrocska, ami jelzi, hogy a segítő attitűd mellett a gyerekekben jelen van a feltétel nélküli bizalom is. Mindent azonnal elhisznek nekünk felnőtteknek, és inkább a asaját tudásukat kérdőjelezik meg, semmint kétségbe vonnák, amit tőlünk hallanak. Ezért óriási felelősség, amikor szülőként, pedagógusként, segítőként gyerekekkel foglalkozunk. Nevezhetjük ezt gyermeki naivitásnak, ám vegyük tudomásul, hogy egy lelket törünk össze, amikor becsapjuk a gyereket, vagy csupán viccből vagy büntetésből azt mondjuk neki, hogy csúnya vagy, buta vagy, esetleg nem szeretlek. Sajnos a gyerek ezt komolyan veszi, beépíti az énképébe, és később ennek megfelelően kezd el viselkedni.

Milyen testi igényekre kell odafigyelnünk velük kapcsolatban?


Az egyik leglátványosabb dolog a gyermeki alkatban a feltűnően rövid láb. Ez egy korosztályos sajátosság, ami a kamaszkorban változik meg legtöbb gyereknél. Azt jelenzi, hogy a gyermek fizikailag úgy van egyensúlyban, akkor érzi magát komfortosan, ha áll vagy mozog. Ha hagyjuk a gyermekeket szabadon mozogni, játszani, akkor egészségesebbk lesznek és sokkal kiegyensúlyozottabbak

Ha megnézzük a tömzsi kezeiket, akkor arra is rájöhetünk, hogy a gyerekek alapvetően szeretnek a kezükkel dolgozni. Örömmel festenek, rajzolnak, gyurmáznak, vagdosnak, mert a kezük használata fizikailag is hozzájárul a jól-létükhöz.

Bőrük azonban vékony, szinte áttetsző, ezért különösen vigyáznunk kell, hogy milyen ingereknek tesszük ki őket. A pláza, a kocsma, a rock koncert nem igazán gyereknek való hely. Itt olyan rezgéseket, számunkra láthatatlan energiáka szívhat magába, ami később nyugtalanságban, nehezen kezelhetőségben, rémálmokban köszönhet vissza.


Milyen korukból fakadó sajátosságokkal kell szembenéznünk a gyerekeknél?


Mi az, ami természetüknél fogva NINCS meg a gyerekekben?

Az empátia. A gyerekek a saját tapasztalataikra összpontosítanak, és hosszú távon nem várható el tőlük, hogy tekintettel legyenek a felnőttek frusztráltságára, betegségeire. Ha így KELL tenniük, visszautasítva érezhetik magukat.

A kicsi részletekre való fókuszálás képessége: ők a teljes képet látják, arra összpontosítanak. Nem szeretik, ha egy bizonyos módszer szerint  kell eljárniuk. Szeretik maguk megtalálni a dolgok elvégzésének a módját, és megvan a saját módszerük a dolgok elintézésére. Ezért ne mulasszuk el kikérni a gyermekek ötleteit az őt érintő problémák megoldására!


Szeretnél többet tudni a gyerekekről?
Hogyan neveljük, segítsük őket stresszmentesen?
Iratkozz fel, és értesítelek legközelebbi tanfolyamomról!



E-mail cím:*
Vezetéknév:
Keresztnév:
Szakmabeli vagy?: Laikusként érdekel
Kineziológusként érdekel




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése