2015. március 25., szerda

Ilyen vagyok, ilyennek születtem 1. - Új információk, emberek,helyzetek kezelése


Sokszor halljuk ezt a mondatot kifogásként, amikor valaki nem hajlandó változtatni a viselkedésén. Ám érdemes elgondolkodnunk, hogy milyenek is vagyunk valójában? Itt már írtam arról, hogy többféle énünk is van. Így hát fontos tudnunk, hogy milyennek születtünk? Milyen erősségeink vannak? Milyen gyengeségeinken kell változatatnunk saját és kapcsolataink harmóniája érdekében? Mert ne feledjük: Bármilyennek is születtünk, bármit is tanítottak nekünk élettapasztalataink, mindig van választásunk abban, hogy hogyan tegyük a dolgainkat.


Az alábbi cikksorozat 1. részében 3 olyan velünk született sajátosságot vizsgálunk meg, amelyek jelentős hatással bírnak életünkre. Minde egyes elemnél tedd fel magadnak a kérdést: amikor úgy tehetem a dolgaimat, ahogy szeretném, nincs elvárás velem szemben, vajon az a) vagy a b) módon cselekszem-e? Néha nem könnyű ezt eldönteni, de már az is segítség lehet, ha 1-2 helyzetben felismeres, hogy milyen vagy, és amikor csak rajtad állnak a dolgok, megengeded magadnak, hogy ezek szerint cselekedj. Kíváncsi vagyok a tapasztalataizótokra, örünék, ha megírnátok!

1. Új információk


Tegyük fel, hogy egy továbbképzésre mész. Sokféle emberrel találkozhatsz. Te vajon melyik típusba tartozol. Vannak, akik azonnal használni kezdik az új informásiókat anélkül, hogy minden apró részlettel tisztában lennének. Ők úgy gondolják, hogy "Csinálom, ahogy tudom, aztán, ha elakadok, majd kérdezek." Nagyon gyorsnak és határozottnak tűnnek, és nagyon eredmény orientáltak. Számukra az újdonság akkor lesz hiteles, ha "működik"
Külső jel: csapott, erősen hátrahajló homlok.

Másoknak minden apró részlettel tisztában kell lenniük ahhoz, hogy belevágjanak valamilyen pl. a szakmájukkal kapcsolatos új információ alkalmazásába. A teljes képet kell látniuk előbb. Ha cselekvésre, alkalmazásra kényszerítik őket, mielőtt még készen állnának, akkor butának, bénának érezhetik magukat, és komoly ellenállást fejthetnek ki az új dolgok alkalmazásában. Ám, ha időt kapnak, és teljesen átlátják a helyzetet, sokszor mélyebb tudással, nagyobb hozzáértéssel vesznek részt az újdoságok alkalmazásában, sőt észrevehetnek 1-2 olyan hiányosságot is, amivel még hatékonyabbá lehet tenni a dolgokat.
Külső jel: Függőleges, akár előre domborodó homlok.

2. Új emberek


A második helyzet legyen az, amikor egy új társaságba mész, számodra ismeretlen emberek közé kerülsz. Lehet ez egy buli, egy fogadás, vagy éppen az első látogatás a kedvesed szüleinél:). Mit teszel? Hogyan viselkedsz?

Az egyik típus könnyen barátkozik. Mindenkivel vált pár szót, barátságosan mosolyog, érdeklődik kedvesen a hogylétünk felől, de mindezt nem feltétlenül tekinti egy mélyebb kapcsolat kiindulásának. Csak akkor köteleződik el, ha a rövidebb csevegések révén mélyebb érdekegyezésre, közös témákra bukkan.
Külső jel: alacsonyan ülő szemöldök.

A másik típus távolságtartóbb. Sokszor érheti a sznobság, a felsőbbrendűség vádja is akár. Ő inkább csak szemlélődik eleinte. felméri a terepet, hogy ki az, akivel érdemes beszélgetni, megismerkedni. Ám, ha már egyszer kiválasztotta a mgfeleő embert, akkor nagyon hűséges, akár egész este sem tágít mellőle, hosszas és mély beszélgetésre kell készülni.
Külső jel: magasan ülő szemöldök.

3. Új helyzetek


Vajon hogyan reagálnál, ha váratlanul felkérnének, hogy mondj egy tósztot a barátod születésnapi partiján? Vagy valaki egy klubban felkérne, hogy énekelj egy dalt vagy állj ki karaooke éneklésre? Esetleg az lenne a feladat, hogy ugorj be hirtelen és tarts egy prezentációt a holnapi konferencián?
Ahogy sejted már, erre sem egyformán reagálunk!

Az egyikünkkel ez bizony nem jön össze! Vagy felkészülési időt kér, vagy ha teheti valamilyen kifogással kimenekül a helyzetből. Ha erős a kényszer, és nem menekülhet, akár pánikrohamot is kaphat az illető vagy egyszerűen elájulhat. Ám, ha kap elég időt a felkészülésre, és van kedve hozzá, akkor a legjobb lehet a témában.
Külső jel: keskeny, hosszúkás arc.

A másikunk persze teljesen más! Ő aztán azonnal belevág a dolgok közepébe! Sajnos ez nem jelenti azt, hogy tudja is. Sokszor csak a tó közepén veszi észre, hogy ő nem is tud ennyit úszni. Emiatt gyakran túlvállalhatja magát, sok mindent lehet az ő nyakába varrni. Sokszor még a családja vagy a közvetlen kollégái sem veszik észre, hogy mennyire túlterhelt.
Külső jel: a szemgödröknél széles arc.

Még több önismeretre vágysz? Szívesen lennél tagja egy, a kineziológia iránt érdeklődő közösségnek?
Csatlakozz facebook csoportomhoz! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése