2015. július 8., szerda

Áruld el, mi volt az év legnagyobb stressze - és megmondom hogyan nyaralj az idén!


Lassan július közepénél járunk, és itt a szabadságolások ideje. Vajon nálad is gondot okoz-e, hogy hová menjél nyaralni? Hol pihenhethetnéd kimmagad igazán? Hol tölthetnéd fel legjobban lemerült "akkumulátoraidat"?

A szabadság időszaka remek alkalom arra, hogy kapcsolatba kerüljünk a természetet alkotó négy elemmel. A tűz szikrázásával, a víz simogató hűvösségével, a föld tápláló erejével, és a levegő könnyedségével. Attól függően, hogy milyen év áll mögöttünk, más és más lehet a megfelelő úticél.


Ha egy életválságon mentél át...




Mit tegyél, ha az elmúlt év, az elmúlt hónapok életünk legnehezebb szakaszai közé tartoztak? Ha elhagytak, becsaptak, ha elvesztted egy barátodat vagy szerettedet, ha fenekestül fordult fel az életed? 

Ilyenkor egy úgy nevezett spirituális válságot élsz át, úgy érezheted, Isten elhagyott téged, egyedül kell megküzdened a buktatókkal. Ez a spirituális válság fejlődésed egy fontos velejárójává válhat. Szükséged lehet ilyenkor időre, térre, távolságra és talán egy kis magányra is, hogy átgondolhasd életed zűrzavaros területeit, és kezdetét vehesse a tisztulás.

Amikor ilyesfajta nehézségek merülnek fel életedben, akkor legjobb, ha a hegyekben töltöd szabadságodat, hogy kiegyensúlyozd a levegő elemet. Minél mélyebb volt a válság, annál inkább egyedül, vagy, legfeljebb1-2 közeli baráttal együtt kerekedj fel. Nagyon jó, ha egyszerű ételeket eszel vagy böjtölsz, sokat kirándulsz. A természet, az ég közelsége segíthet újra kapcsolatba lépni isteni éneddel, visszatalálni önmagadhoz. A kirándulások fizikai fáradtsága támogatja, hogy leföldeld szanaszét rebbenő, a "miértek" körül kalandozó gondolataidat. Nagyon jó, ha valamilyen meditációs technikával is támogatod belső átalakulásodat.


Emberekkel foglalkozol? Segítőként dolgozol? Kisgyermekes vagy nagycsaládos szülő vagy?




Akkor valószínű, hogy érzelmileg megterhelő éved volt. A legnagyobb veszély a kiégettség, ami fenyeget. Ez általában kedvetlenségben, érdektelenségben nyilvánulhat meg. Már reggelente is fáradtan ébredünk. Unjuk a hétköznapok taposó malmát. 

A rugalmasság elvesztése, a merevség, az ellenállás mind-mind a víz elem hiányát jelzi.

A legjobb feltöltődés lehet számodra, ha egy tengerparton, folyó mellett vagy tóparton töltöd legalább egy részét a szabadságodnak. 
A víz elem közelsége megnyugtatja a konfliktusoktól, a másokra figyeléstől megterhelt elmét, szinte kiáztathatjuk magunkból negatív érzelmeinket. Egy kiadós fürdőzés után mély álomba merülhetünk és kipihenten ébredhetünk. Így feltöltődve már könnyű lesz visszatérnünk a hétköznapok világába. 


Mit tegyenek azok, akik főként fizikailag merültek ki, akár a túl kemény munka, akár néhány betegség következtében? 


Ilyenkor a föld elem egyensúlya borul fel bennünk, és a legfontosabb a fizikai testünk regenerálása. 

Érdemes a nyaraláshoz csendes, falusi környezetet választani, ahol nagy a nyugalom, viszonylag kevés a programlehetőség, sőt, ha lehet, még térerő sem nagyon van. 

Ellenben szerencsés, ha bőven találunk friss levegőt, egyszerű, ám egészséges és tápláló ételeket. Ilyenkor fizikai testünk végre elengedheti magát, és ne csodálkozzunk, ha a nyaralás első napjait "csecsemő" üzemmódban töltjük: eszünk és alszunk. Ez a legjobb módja a fizikai regenerálódásnak. 
Amikor érezzük, hogy röbb az energiánk, akkor már tevezhetünk a környéken sétákat, kirándulásokat, de mindig figyeljünk oda a még meg-megjelenő fáradtságérzetre, és engedjük meg magunknak az egész évben gyakran nélkülözött pihenést, lustálkodást. Egy jó könyv, egy-egy üveg finom bor méltó társunk lehet ebben.




És mit tegyünk akkor, ha semmi nagy bajunk nincs, csak éppen kevés az energiánk és felszedtünk néhány kilót?



Ilyenkor a tűz elem, az éltető energia kevés bennünk. Újra fel kell ébresztenünk lelkesedésünket.

A legjobb, ha a szabadság idejére időzítve belefogunk egy életmód váltásba, Együnk sok friss gyümölcsöt, zöldséget ízlésünknek megfelelően kiegészítve hússal vagy tejtermékkel.
Mozogjunk mindennap. Sétáljunk napi fél órát. Kezdjül el Monspart Sarolta futó programját. Gondoljuk át és írjuk le 5 éves céljainkat. Készítsünk tervet, hogy mit kell tennünk a következő hetekben, hónapokban, hogy elérjük, amire vágyunk. Naponta idézzük fel életünk sikeres pillanatait, képzeljük el, hogy megvalósul, amire vágyunk. Gyűjtsünk okokat, hogy miért lehetséges számunkra a siker!

Ehhez nagyon jó egy életmód táborba, böjttáborba elmenni, hogy hasonló érdeklődésű emberekkel körülvéve tehessük meg a fejlődésünkhöz szükséges lépéseket, inspirálódhassunk általuk. Így nagyobb az esélye, hogy a szabadság végeztével is megtartjuk pozitív hozzáállásunkat, és rajta maradunk a változás útján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése