2015. július 1., szerda

Leszoknék a dohányzásról! - Függőségeink nyomában


Általában a nagy elhatározások ideje nem nyáron van. Ilyenkor itt a jó idő, a vakáció, lazulunk, töltődünk, és hagyjuk magunkat sodortatni az élettel, a vágyainkkal. Pedig szabadság után, feltöltődve, energikusan sokkal könnyebb világmegváltó elhatározásokat tenni, sőt azokat betartani, mint amikor kevés a fény, és dermedt, hideg minden körülöttünk.

Szeretném hangsúlyozni, hogy semmi baj nincs azzal, ha valaki néha elszív egy-egy cigarettát. Nem gond ha időnként megiszik 1-2 pohár sört vagy bort. A gond ott kezdődik, amikor már rá KELL gyújtanom, meg KELL innom azt a felest, hogy jól érezzem magam.

Vizsgáljuk meg tehát alaposan magát a függőséget!

Mi is a függőség?



Függőnek lenni annyit tesz, hogy szükségem van valamire, amivel az elviselhetetlen jelent kibírom. Ez a "valami" lehet kávé, tea, sütemény, dohányzás, alkohol, drog, futás, kapcsolatok. Bármi, ami mankóként szolgálhat, hogy elviselhetetlnnek érzett létezésünket az elviselhetőség irányába mozdítsuk el. A lényeg tehát itt: van valami az életemben, amit nehéznek érzek, ami hatalmas félelmeket kelt bennem, mégis ragaszkodom hozzá, vagy úgy érzem, hogy nem áll hatalmamban változtatni rajta. Emiatt állandó stresszben vagyok, és a keletkező stresszhormonok következtében kiegyensúlyozatlan testemet egy kémiailag aktív hatással próbálom egyensúlyba hozni.

Hogyan ismered fel?


A lényeges szempont itt a "valami helyett" és a "nem bírom ki nélküle". 

Például a dohányosok sok esetben szünetképpen dohányoznak. Úgy érezhetik, hogyha nem gyújtanak rá, akkor kimaradnak fontos beszélgetésekből (munkahelyi együttes dohányzás), vagy sokan így tudnak gondolkodni az "élet nagy kérdésein". Az alkohol gyakori segítség, ha a megfáradt, túlterhelt ember lazításra, könnyedségre felszabadultságra vágyik. A drogok közül van amelyiket önmagunk felpörgetésére használjuk olyankor, amikor már a saját energiánk kevés lenne. Más drogok pedig a láthatatlan világgal való kapcsolatteremtés szolgálhatnak. A futás az örömhormon bekapcsolásáról és a testenkívüliség eléréséről szólhat, a sütemény, a csokoládé pedig a szeretethiányunkkat hivatott egyensúlyba hozni.

Mit mond erről a One Brain?


Ha észreveszed magadon a mankók használatát, akkor tudatosan építsd be az életedbe a relaxációt. A relaxáció csökkenti a stresszt, megadja számodra a szükséges szünetet, feltöltődést, rálátást, hogy mi is az, ami elviselhetetlennek tűnik, és milyen döntést kellene meghoznod ezzel kapcsolatban. Jó segítség lehet, ha 19-szer megütögetjük egyszerre öklünkkel a csecsemőmirigyet a mellkas közepén, valamint a lép területét bal oldalon a bordaív alatt. Bach esszenciák közül segíthet az apróbojtorján más szerek mellett.

Lehet-e oldani?


Igen és nem. A One Brain ugyanis soha nem foglalkozik a tünetek kezelésével. 
Ha valakinek ilyen jellegű problémája van, akkor az ügy feltárását célzó beszélgetés során megkeressük,  hogy mi is az a jelenben, ami elviselhetetlen a hozzánk forduló számára, és segítünk új választási lehetőségeket felfedezni a helyzetben. Így a stressz csökkenésének következtében gyakran csökken az elszívott cigaretták vagy a kiürített poharak/üvegek száma is.

Mit tehetsz ellene te magad?


Ha felismered, hogy függő vagy, először is, ismerd be magadnak. Ha változtatni akarsz, kezdd a relaxáció megtanulásával. Érdemes időről időre stresszoldásra menni, hogy megtaláld a választásaidat az elviselhetetlennek tűnő helyzetekben. 
Tudnod kell, hogy aki függő volt, az függő marad. Mindig is hajlamos lehetsz a problémáidat "kémiai úton" megoldani, ahelyett, hogy valódi megoldásokat keresnél. Ne hanyagold el a stresszeidet! Keress segítséget időben.

Szeretnél többet tudni a témáról? Szívesen beszélgetnél hasonló érdeklődésű emberekkel?
Csatlakozz zárt facebook csoportunkhoz! Ide kattintva megteheted.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése