2015. július 15., szerda

3 stresszmentes tipp a nyári kikapcsolódáshoz


Menjek-e egyáltalán szabadságra?


A rövid válasz erre: igen! Mindannyiunknak szüksége van feltöltődésre, kikapcsolódásra. Ez a befektetés sokszorosan megtérül, amikor új kihívásokkal találjuk szembe magunkat az ősz, a tél és a következő folyamán. Önmagunk fizikai vagy lelki kizsákmányolása már középtávon kiégettséghez vezethet.

8 tünet, ami mutathatja, hogy a kiégettség felé haladsz:
  • Növekvő fáradtság érzet
  • Gyakori fertőző betegségek
  • Alvási szokások megváltozása
  • Gyakori fej- és hátfájások
  • Levertség, közöny
  • Ingerlékenység, türelmetlenség
  • Visszahúzódás, magábafordulás
  •  Az élet értékeinek és értelmének megkérdőjelezése.
Természetesen, aki csak teheti utazik ilyenkor. Ám sokan vannak, akik akár anyagi nehézségek, akár kisgyerek születése, akár időhiány miatt nem engedhetik meg maguknak a nyaralás hétköznapi luxusát. Számukra szeretnék most néhány tippet adni, de bárki kipróbálhatja őket nyaralás előtt, alatt vagy után:)


Ötletek a mindennapi feltöltődéshez:


Nyáron sokan szabadabban oszthatják be az idejüket. Kevesebb az ügyintézni való, hosszabbak a nappalok, több az energia. Kihasználhatjuk ezt a lehetőséget, ha munka után nem indulunk még azonnal haza, hanem beülünk egy sörre-fröccsre, vagy éppen egy jó limonádéra a kedvesünkkel, rég nem látott barátunkkal, barátnőnkkel.

Érdemes figyelni a környékbeli nyári színházi és koncert fesztiválok programajánlatait is. Igazi csemegékre bukkanhatunk, melyeknek külön hangulatot ad a kellemes nyári este és a fölénk boruló csillagos ég.

Az is egy lehetőség, ha anyaként otthon vagyunk egy vagy több gyermekünkkel, akkor este, amikor apa hazaért kisétálunk a közeli cukrászdába egy fagyira. Esetleg egy otthoni egészséges finomsággal kiül az egész család a teraszra, erkélyre, és laza beszélgetéssel tölti az estét. Mivel nincs óvoda, iskola, nem baj, ha a fektetés kicsit kitolódik.

Hosszú hétvégék:


Sokan megtehetik, hogy a nyári uborka szezont úgy használják ki egy-egy alkalommal, hogy összesűrítik a teendőket a hét 3-4 napjára. Ilyenkor lehetőség adódhat arra, hogy a hétvégénket megtoldjuk 1 vagy 2 nappal. Érdemes feliratkozni a különféle kuponos oldalak hírleveleire, hogy olcsón szálláshoz jutva megismerhessük hazánk szépséges tájait.


Otthoni lehetőségek


Vannak közöttünk olyanok is, akiknek anyagi vagy más okokból nem tudnak most hosszasabban elutazni. Fontos, hogy ilyenkor is menjünk szabadságra, és ne nagytakarítással töltsük csupán az időnket!

A legfontosabb, hogy már előre készüljünk fel az otthoni nyaralásra. Nézzünk körül az interneten, hogy milyen programok vannak környékünkön. Tájékozódjunk a strandok nyitvatartásáról. Budapesten például vannak vezetett városnéző túrák, ahol új oldaláról ismerhetjük meg lakóhelyünket. De elővehetünk egy útikönyvet, beüthetjük lakóhelyünk nevét a keresőbe, és megnézhetjük, hogy milyen lehetőségeket ajánlanak a túristáknak. Feltétlenül látogassunk el egy étterembe! Legyünk turisták saját városunkban!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése