2015. július 22., szerda

Itt a nyár! - De mit kezdjek a gyerekkel?


Ha szülő vagy gyakran már márciusban elkezdesz gondolkodni, hogy mi legyen a szünidei terv. Ám még mindig több mint egy hónap hátra van az iskola-, óvoda kezdésig.
Magyarországon hosszú a szünidő, ám rövid a szülők szabadsága, amit együtt tölthetnek a gyerekkel, vagy éppen, amikor együtt lehet az egész család. Egy dologban mindenki egyetért: a szülő terhe és felelőssége, hogy hogyan tölti a nyarat a gyerek.


A megoldás a szülői vérmérséklettől, anyagi lehetőségektől függően többféle lehet. Nézzük meg a leggyakoribb lehetőségeknek az előnyét és a hátrányát is.


Menjünk a Nagyihoz!

Gyakran használt és olcsó lehetőség a gyermek nyári elhelyezésére. Sok előnye és sok hátrá
  • Előny: Remek lehetőség, ha van egy Nagyi, aki már nem dolgozik, vagy a szabadságának egy részét hajlandó az unokájával, unokáival együtt tölteni. Ilyenkor biztosak lehetünk abban, hogy a gyermekünk a legjobbat kapja, amire csak a Nagymama képes. És persze abban is, hogy az ott töltött idő jelentősen más szabályok között telik el, mint amit mit szabunk meg itthon gyermekeinknek. Fontos, hogy ne aggódjuk túl, ha a Nagyszülők többet megengednek, mint mi. Talán később lehet lefeküdni, talán több a tévézés vagy az édesség, mint otthon szokásos, ám éppen ez az, ami a nagyszülő-unoka viszonyt olyan feledhetetlenné teszi! 
    És ugyanígy fontos az is, hogy otthon merd a saját szabályaidat követni. Kivéve, ha valami megtetszett abból, amit a nagyszülőknél láttál. A gyerekek tudnak alkalmazkodni. Ezt a változást a most 25 éves legnagyobbam 4 évesen úgy fogalmazta meg: "A Mamánál mama szabályok vannak, Anyánál anya szabályok vannak."
  • Hátrány: Ez a helyzet sok esetben kiélezi a megoldatlan szülő gyerek konfliktust. A mi gyerekünk kapcsán fellobbanhatnak olyan viták, amelyek nem a nagyszülői viselkedéssel, hanem a mi saját gyerekkorunkkal kapcsolatosak.
    A másik probléma, hogy néha szülőként hajlamosak lehetünk túlterhelni idősödő nagyszülőket. Figyeljünk arra, hogy az együtt töltött idő számukra is örömteli és kellemes legyen. Ismerjük el a nagyszülők munkáját kedves szavakkal, pár szál virággal, egy vacsora meghívással. (Mert bizony két-három-négy gyerekről gondoskodni kemény munkát is jelent számukra amellett, hogy sok örömet is ad!)

A fejlődés feltartóztathatatlan! Irány a tábor!


Sok gyerek vándorol taáborról táborra a nyáron. Rengeteg a lehetőség, egy teljes iparág épült már arra, hogy a gyerekek nyári ellátását megszervezze. Van angol tábor, úszó tábor, indián tábor, lovas tábor, sőt kineziológiai gyerektábor is.


  • Előny: Gyermekünk szakszerű felügyelet alatt van, és jó esetben remekül szórakozik mindamellett, hogy bizonyos fizikai, mentális képességei is fejlődnek. Ráadásul, ha napközbeni táborról van szó, esténként együtt lehetünk vele.
  • Hátrány: Az olcsó, önkormányzat vagy az iskola által szervezett nyári táborok sok esetben (tisztelet a kivételnek!) csupán gyerekfelügyeletet és étkezést biztosítanak. A gyerekek gyakran unatkoznak, nem kötik le őket.
    A jó programokat nyújtó táborok gyakran drágák. A bőség zavara miatt nehéz eldönteni, hogy melyik az, amelyik be is váltja a hozzáfűzött reményeket. Mindenképpen érdemes az ismeretségi körben tájékozódni.
    Érdemes odafigyelni arra is, hogy a gyereknek legyen elég ideje játszani, feltöltődni is a nyáron. Tehát a táborok NE csak a direkt fejlesztésről szóljanak, legyen olyan, ahol sokat játszanak, és esténként mindenképpen "csak úgy" legyen együtt a család .

Van, ahol a gyerekekre baby szitter vigyáz.

  • Előny: A gyermek egyedi foglalkozást és figyelmet kap. A bébi szitterrel megbeszélhetjük a napirendre vonatkozó kívánságainkat, a határokat és a szabályokat.
  • Hátrány: Az összes lehetőség közül talán ez a legdrágább megoldás. Fontos, hogy kipróbált, megbízható személlyel hagyjuk csak ott gyermekünket.

Mi tegyünk, ha magunk vigyázunk gyermekünkre?


  • Előny: A gyereknek az egyik legideálisabb megoldás. Szólhat ez az időszak a kapcsolatunkról, feltölthetjük gyermekünk "szeretet-tankját. Jó, ha előre felkészülünk az együtt töltött időre, és kitalálunk olyan játékokat, elfoglaltságokat, otthoni vagy elmenős programokat amiket, előhúzhatunk a tarsolyból, ha már nagyon unatkozik a csemete, és nincs ötlete, mit csinálhatna.
  • Hátrány: A szülő számára azonban nagyon fárasztó lehet az, hogy az idő nagy részében a gyermek felé fordítsa figyelmét. Jó, ha időnként tehermentesíteni tudjuk magunkat, akár fél órára is. Amennyire csak tehetjük, adjuk át magunkat az együttlét örömének. Ne engedjük meg magunknak azt a luxust, hogy áldozatnak érezzük a gyermekeinkre fordított időt. Emlékezzünk rá, hogy a befektetett energia megtérül, és mi is töltekezhetünk az együtt töltött időből.
Álljon most itt öt tipp azoknak, akik otthon vannak gyermekeikkel:
  1. Menjetek ki együtt a piacra. Kapjanak a gyerekek is kis kosarat, esetleg egy kis költőpénzt, amin ő vehetik meg kedvenc gyümölcsüket.
  2. Csapjatok pikniket. Nem kell messzire menni, elég a közeli kiserdő vagy patakpart. Fontos, hogy vigyetek magatokkal plédet, szendvicseket és innivalót.
  3. Akár még reggel az ágyban olvashattok mesét, vagy a nagyobbaknak akár 1-1 gyerekregényt folytatásokban.
  4. Esős időben vegyétek elő a vízfestéket, a színeseket, és alkossatok ti is együtt a gyerekekkel.
  5. Este kiülhettek a teraszra, az erkélyre, és pokrócba csavarva nézhetitek a csillagokat.
És, ha a héten szeretnél kicsit lazítani, még gyerek sem kell hozzá, hogy bármelyik ötletet kipróbáld, így adva magadnak egy kis szünetet, a belső gyermekednek pedig egy kis örömet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése