2015. július 29., szerda

10 tipp, ha nyáron (is) tanulnod kell


Vannak olyanok köztünk, akiknek akkor is tanulni kell, amikor mások a Balatonnál vagy a tengerparton nyaralnak, a különféle nyári fesztiválokon buliznak vagy éppenséggel élvezik a grillezés, a kerti partik örömeit a barátaikkal.


  • Lehet, hogy te is azok közül való vagy, akiknek nem sikerült a felvételi, és pótfelvételire készülsz. 
  • Lehet, hogy az egész év félrecsúszott, és augusztus végén pótvizsgáznod kell.
  • Lehet, hogy a munkád miatt csak ilyenkor van időd elmenni egy-egy olyan tanfolyamra, amire már régóta vágysz. 


Bármelyik is legyen az ok, ebben a bejegyzésben hasznos tippeket találhatsz ahhoz, hogy hatékonyan, energikusan tanulhass, és még élvezd is a dolgot.

Jöhetnek a tippek?



  1. Kezdjük a testtartással! Figyeld meg: vállad hátul vagy elől van? A fejed "lóg" vagy a gerinced tetején ül? Bármit is figyeltél meg, most változtass! Húzd ki magad! Vállak hátul, mellkas emelt, fej magasan nyújtózik! Maradj így egy percig, és figyeld meg, hogyan változtak az érzéseid, az energia szinted?
  2. Milyen az arckifejezésed? Unott, szomorú, dühös? Bármit is figyeltél meg, most változtass! Legyen az arcodon egy igazás széles mosoly! Mosolyogj 1 percig! Tudatosítsd a változásokat!
  3. Lélegezni jó! Próbáld ki! Lassan, mélyen szívd be a levegőt, míg 4-ig számolsz, 2-ig tartsd bent,  majd ismét 4 alatt fújd ki. Ismételd egy percig, és érezd a levegő áramlását a testedben! Utána figyeld meg és tudatosítsd a változásokat.
  4. Unod a tanulást? Semmi kedved? Elfáradtál? Elő a zenével! Tedd be a kedvenc számodat, tekerd fel a hangerőt, és táncolj, mozogj, ugrálj rá! Élvezd a zenét, add át magad neki! És, persze, élvezd a megnövekedett energiaszintet!
  5. Mozogj, miközben tanulsz! Hányszor szóltak ránk az iskolában, hogy "maradj már nyugton"? Pedig minden kutatás azt mutatja, hogy agyunk hatékonyabb a tanulásban, ha az mozgással kötődik össze! Így hát sétálj, ha memorizálnod kell valamit. Vagy vedd fel a telefonodra a cuccot, és menj futni úgy, hogy közben a tanulnivaló szól a füledben! Sokkal hatékonyabb leszel!
  6. Miért tanulsz? Azért mert muszáj? Mert anyu azt mondta? Mert le KELL vizsgáznod? Rossz válaszok! Most rögtön írj össze 10 dolgot, amit nyerhetsz abból, amit tanulsz! Ezt a listát függeszd ki egy számodra jól látható helyen, és mindennap olvasd át!
  7. Válassz ki most egyet a fenti listáról! És képzeld el, hogy megvalósul! Képzeld el, hogy levizsgáztál, hogy boldog egyetemista vagy, és így jó szakmád lesz, remek barátokra teszel szert. Vagy képzeld el, hogy hogyan változik meg az életed attól, hogy elvégzed azt a tanfolyamot, amire beiratkoztál! Képzeld el olyan élénken, mintha ott lennél, mintha megtörténne! Képzeld el, ahogy boldogan meséled anyukádnak vagy barátaidnak a sikeredet! Lásd élénken a színeket, hallgasd a gratulációkat, érezd a siker illatát! Ha még hatékonyabbá akarod tenni ezt a gyakorlatot, akkor fogd meg a homlokodat és a tarkódat is hozzá!
  8. Tudtad, hogy egésznap magunkban beszélünk? Hogy mindent, ami történik körülöttünk, azt kommentáljuk? Nem, nem vagyunk őrültek. Ez egy természetes folyamat. Belső párbeszédnek hívják. A baj csak az, hogy sajnos a belső beszédünk többnyire negatív, főleg, ha valamiben már kudarcot vallottunk. Gyakran ilyeneket mondunk tanulás közben: "Á, én ehhez hülye vagyok." "Mindig utáltam a matekot." "Mindenki nyaralhat, csak nekem kell ezzel a baromsággal szívni."
    Ugye kitaláltad már, hogy ezen is változtatni kell ahhoz, hogy sikeres legyél? Naná!! Tehát: használj megerősítéseket! Például az "én hülye vagyok ehhez" helyett mondhatod, "hogyha más is megtanulta, nekem is sikerülhet"! Vagy a "mindig utáltam a matekot" helyett mondhatod, hogy "attól, hogy nem a kedvencem, még megtanulhatom". Találj ki magadnak 1, 2, 3 megerősítő mondatot, és mindennap ismételd, ahányszor csak eszedbe jut. Amikor neki állsz tanulni, amikor sétálsz az utcán, amikor beszélsz a barátaidnak magadról, a tanulásról, a céljaidról. Még hatékonyabbak a megerősítések, ha tükörbe nézve hangosan mondod őket!
  9. Számos kineziológiai gyakorlat segíthet abban, hogy energetikailag frissen, a két agyfélteke összekapcsolásával támogasd a tanulást. Ide kattintva találhatsz részletes leírásokat róluk.
  10. Keress támogató közösséget! Ma az internet korában bármikor találhatsz olyan fórumokat, FB csoportokat, akik ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint te. De jó támaszt adhatnak a barátok is. Ha elakadnál, ha úgy éreznéd, hogy belefáradtál, ha nincs több ötleted, hogyan léphetnél tovább, kérj segítséget. Jelentkezz zárt csoportunkba, ahol mindig kaphatsz segítséget, tippeket, ha elakadnál.

+1: Hogyan szervezd rendszerré mindezt?

Iratkozz fel itt hírlevelemre, és máris meg tudhatod!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése