2015. augusztus 6., csütörtök

A régit tanulod vagy már az újat? - avagy, ha az Élet változik, amódszerek is változhatnak







Régi motoros kineziológusként pontosan tudom: az a dolgom, hogy a klienseket az életük apróbb-nagyobb, néha sorsfordító változásaiban kísérjem, oldjam a változások miatt bekövetkező stresszüket. Ahogy kollégáim is teszik számtalan esetben.

Ugyanakkor érdekes megtapasztalni, hogy mi, akik napi szinten sikeresen használjuk mások oldására a módszert, vagy tanítjuk a hallgatóknak, mégis sokan oly nehezen fogadjuk a változásokat.

A One Brain módszer haladó trénereként nem egy alkalommal szembesültem már azzal, hogy a magasabb szinteken hozzám érkező hallgatók vajmi keveset tudnak a változásokról. Láthatóan a régi metodika szerint tanultak, és ez a tudás sajnos nem kompatibilis azzal, ami a One Brain módszer hivatalos tananyaga. 

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy mi és miért változott meg az utóbbi 3 évben a tananyagban. Így hallgatóként magabiztosan járhatod végig a tanfolyamok sorát, olyan egységes, kongruens és egymásra épülő tudással, ami megfelel a One Brain aktuális állapotának.

Mi a változás oka? 


A One Brain egy világrendszer, amelynek az alkotói hatalmas tudással, energiával közvetítették mindazt, amire kutatásaik során rájöttek. Ám voltak problémák is. Kis túlzással azt lehet mondani, hogy például a jegyzetek esetében ahány ország annyi féle jegyzet, és a korrekcióknak annyiféle variációja létezett. Ugyanez igaz az oldólapokra is. Sok esetben itt nem is az "ahány ország annyi oldólap", hanem az "ahány oktató annyi oldólap" verzió volt érvényes. Így szükségessé vált egyfajta felülvizsgálat, hogy egységessé váljon a rendszer, ami minőségbiztosítási szempontból és tanfolyamok közötti átjárhatóság oldaláról is jobban kezelhető. Tehát nem arról van szó, hogy a régi rossz, az új jó, hanem arról, hogy hogyan egységesíthető egy ilyen hatalmas rendszer.


A változás első időpontja: 2012.


A One Brain 2. tanfolyam
 hivatalos tankönyve
az érvényes
 korrekciós leírásokkal
Egy különleges év, az új energia térnyerésének éve, amikor ezek a változások megjelentek. A One Brainben ez az 1-2. tanfolyam átdolgozását jelentette.

Mi változott?

Néhány, a rendszerben eddig is meglévő alapelv hangsúlyossá vált:

  • A One Brain kliens központú. Az vezet minket, hogy az oldásban a kliens a lehető legszakszerűbb segítséget kapja meg tőlünk.
  • A One Brain kliens által vezetett. Csak addig megyek el az oldásban, ameddig a kliens hajlandó, még akkor is, ha én látnék ennél jobb megoldást is. Nem projektálom rá a saját hitrendszeremet. Nem adok tanácsot.
  • A One Brain gyengéd módszer. Nem cél a negatív érzések újraélése az oldás során. A cél a stressz oldása.
  • A One Brain egy biztonságos módszer. Ezért mindig meggyőződünk a korrekciók megvalósulásáról, az energia blokkok eltávolításáról, és akár többszörösen is ellenőrizzük az egyes lépéseket, hogy biztonságban engedjük el a klienst.
  • A One Brain nem gyógyítási hanem oktatási modell. Önképzésen alapul. Mindannyian a saját élettapasztalatainkból tanulunk.

Változtak a korrekciók és az oldólap. Egységesek lettek az alapvető eszközök. Bár a változások még nem értek a végére, látszik egy másfajta, a nálunk megszokottól kicsit eltérő oldási logika, ami hűen tükrözi a fenti alapelveket.

A kommunikációban nagy hangsúlyt kapott az értő figyelem Thomas Gordon modellje alapján.

A One Brain 4. tanfolyam
hivatalos 
tankönyve
 az érvényes

 korrekciós leírásokkal

A változás 2. hulláma: 2013 nyara

Megjelent a Haladó egy agy új könyve a One Brain 4. szintjéhez. Itt folytatódott a fentebb leírt változás. Egységesebb, sok esetben részletesebben leírt korrekciókkal. 
Hangsúlyos az oldási gyakorlat a tanfolyam során, valamint a kliensekkel való kommunikációbemutatása az oktató részéről, valamint ennek gyakorlása .
Néhány korrekció kimaradt, hogy több idő legyen a tanfolyamon az újdonságok "megemésztésére".




A harmadik változás: 2014. január 

A One Brain 6. tanfolyam
hivatalos 
tankönyve
 az érvényes

 korrekciós leírásokkal
A Szerkezeti Idegtan megjelenése. A 6. szint is átesett némi karcsúsításon, más oldalról pedig részletes és világos korrekció leírásokat találunk benne, még akkor is, ha a magyar változat ábráit még nem sikerült tökéletesre csiszolni.

Összegezve:

A Változás nehéz. Sok esetben energiát igényel még akkor is, ha pozitív változásról van szó. A kérdés csak az, hogy oktatóként beletesszük-e azt az energiát, ami a változások megértéséhez kell, vagy meghátrálunk a feladattól, és maradunk az általunk oly jól ismert réginél? És az is egy kérdés, hogy milyen mértékben felelős ez a magatartás a hallgatókkal szemben, akik azért fizetnek, hogy One Braint tanuljanak, de nem azt kapják a pénzükért, ami ma a One Brain?

Tanultál One Braint már, és szeretnél megismerkedni a változásokkal? Szívesen elkezdenéd tanulni a One Brain módszer aktuális változatát?

Keress meg elérhetőségeimen, vagy iratkozz fel hírlevelemre!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése