2015. szeptember 9., szerda

30 éves a Viselkedési Barométer

A múlt hét során ünnepeltük szakmánk egyik alapvető eszközének, a Viselkedési Barométernek a 30 éves születésnapját. El is határoztam, hogy ennek tiszteletére leírom a kialakulásának a történetét. Azt szoktuk mondani, hogy a viselkedési Barométer önmagát alkotta meg, de azért tudnunk kell, hogy néhány remek ember is besegített a folyamatba.

Kezdhetném akár úgy is, hogy egyszer volt, hol nem volt... volt egyszer 3 csodálatosan kreatív ember, akik összetalálkozva elhatározták, hogy valami különleges és csodálatos dolgot hoznak létre a világban az érzelmi stresszek oldására. Ennek a három embernek a neve: Gordon Stokes, Daniel Whiteside és Candace Calloway volt.

Candace Calloway
Candace Calloway
Gordon Stokes, Daniel Whiteside

Gordon ekkoriban a Touch for Health kineziológiai ág tréning igazgatójaként dolgozott, Daniel a saját önismereti tanfolyamait vezette, Candace pedig a maga metafizikai munkájával volt elfoglalva, így csak esténként találkozhattak és dolgozhattak a közös ügyön.

Mind Gordon, mind Daniel nagyon érdeklődött az érzelmek és hatásaik iránt. Voltak táblázataik az érzelmekhez, de Gordon nem találta őket eléggé kifinomultnak, részletezőnek. Ezért egy szinonima szótárból elkezdte kigyűjteni a különféle érzelmek leírására szolgáló szavakat. Volt amelyikhez (pl. a harag) nagyon sok szinonimát talált, volt ahová csak néhányat. Candace és Daniel vállalták magukra a feladatot, hogy teszteléssel megpróbálják összerendezni, beletenni a szinonimákat a táblázatba.

Meglepetésükre azt tapasztalták, hogy teszteléssel először párokba rendeződtek az addigi táblázat szavai, majd kialakult a szavak sorrendje, sőt minden "főkategória párhoz" 8-8 leíró szó, alkategória "akart" csatlakozni. Egy kivétel volt ez alól: a választás és a nincs választás. Candace volt az, aki meglátta a Barométerben a tudatossági szinteket, míg Gordon, aki rájött, hogy a Barométernek nem csak két oldala, hanem egy középvonala is van, és ezt a középvonalat a "Választás" jellemzi.

És valóban, amikor egyensúlyban vagyunk, amikor saját középpontunkban vagyunk, akkor a viselkedésünket illetően még akkor is miénk a választás, ha negatív érzelmeket élünk meg. Ez segít abban, hogyráhangolódva a mindenki számára legfőbb jóra találjuk meg a megoldásokat életünk kisebb vagy nagyobb ügyeire.

Szeretnéd megismerni jobban a Viselkedési Barométert? Szeretnél egyensúlyba kerülni, központosítottan működni? Esetleg szívesen megtanulnád az érzelmi stresszek oldásának titkait?

Jelentkezz be elérhetőségeimen!
http://tudatoselet-kinezkata.blogspot.hu/p/elerhetosegek.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése