2015. december 17., csütörtök

Hogyan boldogulj a Karácsony stresszével?


Lassan már a csapból is az folyik, hogy Karácsonykor próbáljunk lazítani, engedjük ela tökéletességre törekvést, és egyszerűen érezzük jól magunkat.

Mindez tökéletesen igaz is. Van, aki ezt magától meg tudja tenni, és van, aki el sem tudja képzelni, hogy mit tegyen ilyenkor. Mások pedig azt is kétségbe vonják, hogy egyáltalán stresszt okoz a Karácsony.

Mekkora is ez a stressz?


Dr. Thomas Holmes 1949-ben meghatározta az ún. szociális alkalmazkodási skálát, amelyen azt mérte, hogy mekkora esélye van valakinek arra, hogy az éleetében zajló krízis egy komolyabb betegséghez vezessen. A különféle életeseményeket pontszámokkal értékelte, összegezte az 1 éven belüli események pontszámát, és az összpontszámoktól függően különböző megbetegedési esélyekkel számolt. Ebből az látszik, hogy a betegségeink mögött nem egy esemény húzódik meg, hanem több dolog együttes hatása növelheti a kríziseinket.

Ezen a skálán szerepel a Karácsony is, mint stresszforrás, igaz csak 12 ponttal. Ám lehetséges, hogy ez már az utolsó csepp a poharunkban, így érdemes megvizsgálnunk, hogy mi okozza a stresszt a karácsony kapcsán, és mit tehetünk a stressz csökkentésére?

Mi okozza a problémát?


Először is a mi féltekénken a Karácsony egy fény-szegény, energiátlan időszakban zajlik. Ilyenkor befelé fordulásra, egyedüllétre, nyugalomra vágyunk.
Ám a munkahelyeken az év végi hajrá, a karácsonyi ünnepségek terelik el a figyelmünket önmagunkról.

Amikor kimegyünk az utcára, ott pedig egy túl harsány, túl fényes, túlpörgetett készülődést láthatunk, ami megint nem arról szólj, hogy figyelj önmagadra, hanem, hogy vásárolj, vásárolj, vásárolj!

Így aztán egyszerre kimerülve és felpörögve érünk haza, és még egy kicsit leülünk a 'face' elé, hogy lazítsunk. Persze ez ismét magunktól terel el, és esetleg annyira ott felejtjük magunkat a gép előtt, hogy későn kerülünk az ágyba, és aludni sem marad elég időnk.

Mit tehetünk?


Tanuljunk meg együtt élni a stresszel, sőt, élvezni a kihívásait! Hiszen a stresszt soha nem egy adott esemény okozza, hanem a vele kapcsolatos felfogásunk! Azok az emberek boldogulnak jobban a stresszel, akik nem krízisként, hanem lehetőségként tudnak tekinteni a feladataikra, élethelyzeteikre.

Milyen eszközöket használhatunk?


  1. Tudatosítás. gondold át, hogy milyen lehetőségeket tartogat neked az idei Karácsony? Írd is le ezeket. Aztán válaszd ki, hogy mely lehetőségekkel akarsz élni, és melyekkel nem? Élvezd, ahogy felbukkannak a neked tetsző lehetőségek, és mondj bátran nemet azokra, amelyek nem tetszenek!
  2. Használj stresszoldó technikákat. Ezek közül az egyik laghatékonyabb az érzelmi stresszoldás, amiről itt olvashatsz. Ez a technika akkor is jól működik, ha egy, a jövőben bekövetkező eseménytől félünk, tartunk.
  3. Kérj segítséget! Egy barát szerető figyelmében elmondani gondjainkat sokszor önmagaában is felemelő lehet, de akár egy kineziológiai oldás is segíthet rávilágítani a sokszor irreális elvárásokra, és segíthet kezelni a helyzetet.
  4. Szintén nagy segítség lehet a rendszeres testmozgás és a relaxáció bevezetése napirendünkbe.
A lecke tahát világos: ha foglakozunk a stressz okozókkal, megszüntethetjük negatív hatásukat.
Váljon mottónkká:

"A pesszimista olyan valaki, aki a lehetőségeiben is a  nehézséget veszi észre, az optimista pedig olyan, aki a nehézségeiben is lehetőségeket találja meg." (Reginald B. Mansell)

Áldott Karácsonyt kívánok!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése