2016. június 15., szerda

Szabadulj meg az allergiától! Merj élni!

A következő néhány alkalommal az ózdi előadáson felmerült kérdések megválaszolása lesz a témánk.
Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés az allergiáról szólt, így most ebben a cikkben teljes egészében ezt a témát járjuk körül.



Ilyenkor nyáridőben rengeteg fa, fűféle és virág nyitja szirmait, ontja illatát és, persze, a virágport is magából. Egészséges honfitársaink mélyeket szippantanak a mámorító illatokból (és a pollenekből is), míg a magyarok kb egy negyede a lakásból is alig mer kilépni, és zsebkendővel az orrán, a könnyeit törölgetve, köhögéstől fuldokolva tölti napjait.

Mi az allergia testi oka?


Az allergia az immunrendszer túlzott, mondhatni aggresszív válasza egy külső hatásra. Ilyenkor óriási erővel küzd a testünk, hogy elzárja a számára veszélyesnek tűnő anyag útját a testünkben. Megduzzadt nyálkahártyánkból ömlik a könny és a nyálka, erős köhögésünkkel próbáljuk kiköpni a betolakodót, vakarózva ki akarjuk még a bőrünk alól is kaparni az irritáló külső hatást.

Az allergia általában a test külvilággal érintkező részeit érinti. A tüdőt és a légutakat, ahol a légzéssel kapcsolódunk a külvilághoz, a bőrt, ami a külvilágtól lehatároló és egyben a külvilághoz az érintés úzján kapcsolódó hatalmas érzékelő felületünk, az emésztőrendszert, ami a testünknek egy elkülönített része, ahol a külvilágból bevitt anyagokból kiválogatjuk, hogy mi az, ami táplálja a testünket, és mi az, amit el kell engednünk, mert az számunkra nem táplálék.

Mi lehet az allergia érzelmi, viselkedésbeli oka?


Az érzelmi ok, hasonlóan a fizikaihoz, szintén a túlérzékenységben rejlik. Az allergiások szeretnénk, ha a környezetük azt látná, hogy ők kemények, terhelhetőek, "mindent kibírnak". Ám belül sokkal érzékenyebbek ennél, és mivel a környezetükből azt az elvárást tapasztalják, hogy az érzékenységük nem helyén való, hogy a haragjukat fojtsák el, így nem marad más választásuk, minthogy az elnyomott haragot, érzékenységet, energiát a test jeleníti meg tünet formájában.

Az allergiás tünetek szimbolikája


  1. Tüdő és légutak érintettsége: valami fojtogat minket, valamit nem tudunk kiköpni, kiköhögni, kimondani a saját igazságunkból. Vagy, ha ki is mondjuk, azt szeretetlenül, vádaskodva, a másik számára megalázó módon tesszük.
  2. Emésztőrendszer: Valamit nem tudunk elfogadni, megemészteni az életünkből, valamit nem tudunk elendgedni, megbocsátani.
  3. Bőrtünetek: Kapcsolatainkban több szigetelésre lenne szükségünk, problémánk lehet az érintéssel, az érintkezéssel. Túl keveset kaphatunk belőle az igényeinkhez képest, és mégsem merjük kérni az esetleges visszautasítás miatt.
  4. Virágpor allergia: a virágpor a növény szaporítószerve. Aki a virágporra allergiás, lehet, hogy az életet túlzottan kötelességszerűen éli meg. Több örömre lenne szüksége, amit éppen a kötelességtudat miatt nem enged meg magának. Sokat mondó lehet annak végig gondolása, hogy mit jelképez számunkra annak a növénynek a neve, amelynek a virágporára allergiások vagyunk.
  5. Ételallergia: Az életből, a kapcsolatokból inkább az irritáló, elfogadhatatlan hatásokat érzékeljük, nem pedig a tápláló funkciókat. A tej allergia a kreativitásunk megélésével, anyánkkal kapcsolatos problémákra utalhat, míg a manapság "divatos", egyre gyakoribb glutén érzékenység inkább a megvalósítás területén jelez gondokat, személyek közül pedig apai  problémákra utal.
  6. Állatszőr: sz ösztönös reakcióink megtagadása állhat a háttérben. A kutyaszőrnél az ösztönös agressziónk, a macskaszőrnél az ösztönös önállóságunk, az odabújás ösztöne az, amit elnyomhatunk magunkban.
  7. Por allergia: túlzott tisztaság igény, túlzott sterilitás. Mindent rendben, a helyén és fekete-fehéren akarunk látni. Tanulási feladat: az élet "sötét", "piszkos" részeinek az elfogadása.

Mit tehetünk?




A fizikai test szintjén: Allergia helyett energia - mozogj többet! 

Menj edzeni! Ez egy jó módja a felgyülemlett agresszió kifejezésének!

Az elme szintjén: tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket:
  1. Mire vagyok igazából allergiás? Mi az, ami irritál az életemben, de nem beszélek róla, mert megváltoztathatatlannak tartom?
  2. Kire vagyok allergiás? Kinek a viselkedése irritál, de nem beszélek róla, mert félek, hogy kirobbanna belőlem az indulat vagy megbántanám?
  3. Hogyan fejezhetném ki az érzéseimet?
A lélek szintjén: Barátkozz meg a konfliktusokkal! 

Merj élni! Bízz abban, hogyha megmutatod magad, ha megmutatod az érzéseidet, ha kifejezed a vágyaidat, akkor is szeretni fognak!

Sok sikert kívánok mindenkinek az egészsége megőrzéséhez! Ha segítségre lenne szükséged, keress meg elérhetőségeinken, hogy oldhassuk a stresszt, ami az allergiás tünetekhez kötődik!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése