2012. július 4., szerda

Segítség, allergiás lettem!

Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, melynek működése az immunitásban nyilvánul meg. Ennek a szónak jelentése: védettség, mentesség. Az immunrendszer fő feladata, hogy megkülönböztesse a saját és nem saját, vagyis idegen anyagokat, és ha testidegen anyaggal találkozik, akkor azt eltávolítsa, megsemmisítse. Immunitásunk lehet velünk született vagy életünk során megszerzett immunitás is. Ha immunrendszerünk alul működik, akkor hajlamosak leszünk a fertőzésekre, mert nem tud megvédeni bennünket a számunkra veszélyes kórokozóktól. Ha pedig túlműködik, akkor inkább allergiásokká válunk, mert a szervezetünk a környezetben, vagy a táplálékban jelenlevő normális hatásokra, sőt néhány esetben a saját sejtjeinkre (autoimmun betegségek) is úgy reagál, mintha veszélyes vagy idegen anyag volna.

Lassan az allergia szezon közepén vagyunk. Sőt, hamarosan nyakunkon  a parlagfű. Sokan küzdenek az allergia ellen. Pedig az allergia nem más, mint az élet normális összetevőire adott túlzott válasz. A háttérben mindig nagyfokú stressz áll, ami megváltoztatja, kiélezi szervezetünk védekező rendszerét, ami által harcban állóvá válunk a természet normális részeivel, mert a jelenben képtelenek vagyunk erőinket azokra a feladatokra összpontosítani, amelyek előttünk állnak. Így a testünk beteggé válik, majd belehal a tünetekbe, pedig arra vágyik, hogy kiteljesíthesse életünket.

Genetikai összetételünk határozza meg, hogy hogyan reagálunk stressz helyzetben, vagy hogy milyen ételek azok, amelyek egy adott időszakban a leghatékonyabb táplálkozást biztosítják a számunkra. Ha oldjuk a stresszt, akkor testünk világosan különbséget tud tenni azon anyagok/hatások között, amelyek ártalmasak számunkra, és azok között, amelyek ugyan "idegenek", "furcsák, ám végsősoron ártalmatlanok, ezért tolerálhatók.


Nézzük, hogy mely gyakorlatok segíthetnek bennünket az allergia kezelésében.


  1. Amikor azt érezzük, hogy összecsapnak a fejünk felett a hullámok, nehezen ébredünk, vagy este nehezen alszunk el, akkor alkalmazzuk az alábbi akkupunktúrás pontok gyengéd maszirozását:
    Tartsuk egyik kezünket folyamatosan a köldökön, miközben másik kezünkkel dörzsöljük a közvetlenül a kulcscsont alatt a szegycsont mindkét oldalán található pontokat, majd az alsó ajak alatti és felső ajak feletti pontokat, végül a farokcsontot. Ismételjük meg a gyakorlatot kézcserével.
     
  2. Ha nehezen kapunk levegőt, akkor végezzünk váltott orrlyukú légzést, ami helyreállítja belső egyensúlyunkat. Ehhez fogjuk be a jobb oldali orrnyílást, s a bal oldalin szívjuk be a levegőt, majd elengedjük az orr jobb oldalát, s a bal oldali orrnyílást befogva a levegőt kifújjuk a jobb oldali orrnyíláson. Ezt a légzést 3-szor ismételjük ugyanígy. Utána váltunk, és az ellenkező oldali orrnyílás befogásával kezdjük a légzést, amit szintén 3-szor ismétlünk. Ha nagyon eldugult az orrunk, és nem kapunk rajta levegőt, végezzük a gyakorlatot mentálisan, elképzelve a levegő ki- és beáramlását orrlyukainkon, miközben lélegzünk a szánkon keresztül.
     
  3. Amikor úgy érezzük, hogy nehezen vagyunk a testünkben, erőteljesek a tünetek, akkor igyunk egy egész pohár vizet, majd határozottan ütögessük meg a BAL oldali pontot kulcscsont vége alatti bemélyedésnél és a LÉP pontot (a test BAL oldalán a bordák alatt) 19x egymás után, majd ismételjük meg a test jobb oldalán is a gyakorlatot.

  4. Az immunrendszer kiegyensúlyozására ütögessük egyszerre, határozottan a csecsemőmirigyet a mellcsontnál és a lépet a bal oldalon a bordaív alatt. 


    A gyakorlatokhoz kitartást, az allergiásoknak gyógyulást kívánok sok szeretettel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése