2015. május 5., kedd

Segítség, blokkol a kliensem! - A tiszta izomáramkör létrehozásának rejtelmei


Amikor elkezdjük tanulni a kineziológiát sok-sok kérdés merül fel bennünk. Aztán, mikor már "idegenekkel" is gyakorlunk oldásokat, szembesülünk olyan problémákkal, amelyekről a tanfolyam végzése közben azt sem tudtuk, hogy léteznek...


Az alábbiakban, egy hallgatóm kérdését osztom meg veletek, hiszen tanítási tapasztalatom azt mutatja, hogy előbb-utóbb ránk talál a "mumus", akit blokkoló kliensnek is nevezhetünk.

Dia írja:
"...ha nem bánod, itt kérdeznék tőled és nem emailben. Két kérdésem lenne: 1. próbáltam 2 olyan emberen tiszta izomáramkört csinálni, akik ismerőseim ismerősei, szóval nem ismertem őket, és nem is nagyon tudták mi is a kineziológia. Úgy érzem elmagyaráztam alaposan mi is ez, és mi az izomáramkör, stb. És nem tudom rendesen kivitelezni. Olyan mintha blokkoltak volna, viszont blokktalanítás után sem tudok tiszta izomáramkört létrehozni. Érzem, hogy erősebben tolnak, olyankor megkérem, hogy csak annyira nyomja a kezét, amennyire én nyomom, de ennek ellenére sem sikerül megfelelő választ kapnom. Mármint igenre erőst, nemre gyengét. Kértem rá oldást, nehogy az legyen én feszülök be és azért. Viszont vannak olyanok is, akiknél simán megy a tiszta izomáramkör. Mit csinálok helytelenül, mit hagyok ki, vagy mit kellene másképp csinálnom, hogy mindenkinél sikerüljön tiszta izomáramkört létrehoznom? "


Nézzük először is, hogy mit is jelent a tiszta izomáramkör és miért "csináljuk"? 


Az izomjelzést használjuk a kineziológiában a problémák feltárására, a korrekciók meghatározására, az oldódás ellenőrzésére. Éppen emiatt nagy jelentősége van annak, hogy megbízhatunk-e az izom jelzéseiben.

Emiatt minden oldás előtt ellenőrizzük, hogy tisztán jelez-e az izom. Ez azt jelenti, hogy összehúzott nyújtott és aktív pozícióban is tart, a nyomásérzékelő receptorok segítségével nyugtatható és tónusba hozható. 

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy az izom nyugtatásra sem enged. Ezt a jelenséget nevezzük blokkolásnak. Mondhatnám, hogy ez a kineziológus legnagyobb mumusa, hiszen, blokkolt izmon nem tudunk tesztelni, az egész oldási folyamat veszélybe kerül. Ilyenkor bizony sokszor "leizzadunk", mire elérjük a tiszta jelzéseket.

Mi az ok?


A blokkolás jelentése: el a jelenből! Nem akarok itt lenni, nem akarok ezzel foglalkozni. 
A blokktalanítás célja tehát az, hogy a kliensünk legyen a jelenben és tudjunk vele, illetve az ügyével dolgozni.

Mit tehetünk?


A blokktalanításnak megvan a maga "protokollja". Ennek lépéseit megtaláljátok az alap egy agy jegyzetekben. Én most itt inkább néhány saját tapasztalattal egészíteném ki az ott leírtakat. 

  1. Figyelnünk kell arra, amikor azt mondjuk a kliensnek, hogy "tartsd a kezed", magyarázzuk el, hogy ez egy finom tartás. Kb. annyi erő kell bele, mintha egy üres papírzacskót kellene megtartania. Sokan úgy értik ezt, hogy mindenképpen "ellentartani" kell. 
  2. Azt is el kell mondanunk a kliensünknek, hogy hangolódjon rá arra az izomra, amit tesztelünk. Figyelje a testérzeteit. Könnyen tartja a karját, vagy nagy erő kell hozzá? Van-e olyan érzése, hogy a tesztelő "erősebben nyomja" a kezét? Ha bármelyik kérdésre "igen" a válasz, akkor lazítson.
  3. Minél inkább hajlamos a kliensünk a blokkolásra, annál finomabb, gyengédebb érintést kell alkalmaznunk. Lassú mozdulattal teszteljük a karját. Így biztonságosabbnak tűnhet számára a tesztelési folyamat, amirő, lássuk be, kiccsit furcsa lehet annak, aki először tapasztalja, hogy a teste az ő akarata nélkül is "csinál valamit". Márpedig csinál!
  4. Figyelmeztessük, hogy engedje le a vállát. Sokan felhúzott vállal állnak, így nem csak a delta izmot teszteljük, hanem a csuklyás izom is besegít. 
  5. Figyeljünk arra, hogy a tesztelés pillanatában mind a kliens, mind a tesztelő lélegezzen KI. Ez lazítja az izmokat, oldja a feszültségeket és támogatja a könnyed izomjelzést.

Emlékeztetőül: a tesztelés három feltétele a tesztelőnél:

  1. Ráhangolódás: Hangolódj rá a tesztelt izomra. Merre mozdul? Simán megy? Akadozik? És mindezt a tapasztalatot jelezzük vissza a kliensünknek.
    Hangolódjunk el a félelmünktől és az önbizalomhiányuktól.
  2. Önbizalom: Bízz a tesztelési képességeidben. Bízz a kliensben, hogy előbb-utóbb ráérez a megfelelő tartásra.
  3. Érdeklődés: a figyelmed a kliensen, és az ő problémáján legyen. hagy "az ajtó előtt" minden saját gondot, véleményt, elvárást.

És a tesztelés feltételei a klienseknél: (meg fogtok lepődni:))

  1. Ráhangolódás: Kliensként is hangolódj az izmodra. Figyeld hogyan tart? Mennyire feszül? A helyes érzés a tartásnál: könnyű tartani. Ha nehéz, akkor engedd mozdulni, míg meg nem áll "magától".
  2. Önbizalom: Bízz a folyamatban, és magadban, hogy megbírkózól azokkal az ügyekkel, amelyek miatt kineziológushoz fordultál. 
  3. Érdeklődés: figyelj a tesztelés során előkerülő információkra. Fedezd fel: mit tesznek hozzá az ügyedhez? Milyen új nézőpontot adnak? Hogyan változnak az oldás során a testérzeteid, az érzelmeid!
Dia második kérdésére, ami a szurogát tesztelésről szól, a jövő héten válaszolok:)

Szeretnéd jobban megismerni a kineziológiát? Gyere el a tanfolyamainkra!

www.chironstudio.hu/tanfolyamok






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése