2015. június 16., kedd

Találós kérdés: Mi az, amivel alig törődünk, mégis sokáig működik?


Ez bizony nem más, mint legjobb barátunk, a fizikai test


Oly sokan kritizáljuk, olyan sokan hasonlítgatjuk valaki máséhoz, oly sokan elégedetlenkedünk a fizikai testünkkel, hogy eszünkbe sem jut, mennyire hálásak lehetünk neki, hiszen a nap minden pillanatában, 24 órán keresztül csak azért dolgozik, hogy távol tartson minket a haláltól. Teszi ezt fizikai kondíciónktól függetlenül mindaddig, amíg csak itt élünk a földi világban.

A fizikai test irányító központja: a kisagy, más néven a cerebellum. Agyunk ezen része folytosan egyensúlyt teremt az érzékelés, az érzelmek, a gondolatok és a testi funkciók között, miközben mi folyamatosan gyilkoljuk magunkat a stresszel. Csak képzeld el, micsoda fantasztikus munka ez!

A fizikai test nyelve az érintés. A gyengéd érintés olyannyira fontos, hogy elsőbbséget élvez az idegrendszerben az ingerek továbbításában. Ez azt jelenti, hogy hamarabb továbbítodik, mint pl. a fájdalom. Ezért van meg mindannyiunknak az a tapasztalata, hogy anyukánk simogatása vagy "gyógypuszija" ténylegesen fájdalomcsillapító hatású volt, amikor beütöttük kisgyerekként a buksinkat... De ezért van az is, hogy a masszázs gyengéd érintése, vagy a MET (muscle efficiency therapy) oly nagyon hatékony a stresszoldásban.

A kisagy ezen kívűl egy olyan része az agyunknak, ahová szavakkal is el lehet jutni. És bizony nem mindegy, hogy szeretetteljesen megbeszéljük-e a testünkkel, hogy most néhány napig kevesebbet tudunk pihenni, mert határidős munkánk van, vagy csak fitymálva rondának, kövérnek, tehetetlennek vagy undorítónak nevezzük?

Testünk remekül működik a fizikai világban. És mindent meg tud emészteni az érzelmeink kivételével. Mégis nap mint nap előfordul legtöbbünkkel, hogy elfojtott haraggal, bűntudattal, sérelmekkel etetjük. Aztán csodálkozunk, hogy testünk a tünetek nyelvezetével kezd beszélni arról, hogy mi az, ami nekünk fáj, így irányítva vissza a figyelmünket az elnyomott problémánkra.

Minden érzelem megjelenik valahol a testünkben. A sértettség a vállainkat nyomja vagy a csípőinket terheli, a harag a mellkasunkban megváltoztatja szívverésünk és légzésünk ritmusát, a torkunkban ki nem mondott vagy szeretet nélkül kimondott igazságaink fájnak, míg hasunkban a szembenállás gátolja az ételek befogadását feldolgozását.

Szeretnél a tünetek érzelmi hátteréről többet tudni? Elvégezted a One Brain 2. szintjét?
Akkor szeretettel várlak a június 26-i "Viselkedési Barométer a testen" tanfolyamon. A tanfolyamhoz ajándékképpen most egy rövid meditáció is jár, amt a résztvevők letölthetnek a tanfolyam után.

Jelentkezni lehet a simon.kata(kukac)chironstudio.hu címen

Bővebb információ a tanfolyamról: http://www.chironstudio.hu/viselkedesi-barometer-a-testen



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése