2017. május 10., szerda

Változtass az életeden!



Az élet néha olyankor is változik, amikor mi nem szeretnénk, máskor pedig nagyon is akarunk egy változást, ám azt sem tudjuk, hogy hogyan fogjunk bele. Ebben a bejegyzésben kapsz néhány tippet ahhoz, hogy hogyan kezdj bele céljaid megvalósításába!

A változás ellensége, avagy ragaszkodás a megszokott rosszhoz


A változás a legnagyobb ellensége hitrendszerünknek. Sokszor már a változás gondolata is fenyegetőnek tűnik számára. Ezért van az, hogy sokan inkább ragaszkodnak a megszokott rosszhoz, mintsem megkockáztatnának egy olyan változást, ami a vágyott jó irányába vinne.

A változás akadálya gyakran az, hogy a múltbeli kudarcok miatt korlátozottan látjuk a lehetőségeinket, sőt olyan, mintha tudatalatt szinte azt várnánk, hogy a kudarc ismét megtörténjen.

A feladat ilyenkor, hogy merjünk tenni a céljainkért. Ne várjuk meg, amíg a körülmények tökéletesek lesznek. Vállaljunk egy kis kockázatot, nyújtózkodjunk kicsit, merjük elhagyni a komfortzónánkat.

Mondhatod erre, hogy az én múltammal hogyan tehetném ezt meg?

Vedd számba a sikereidet és a hozzájuk vezető jó tulajdonságaidat!


Összpontosíts tehát az erősségeidre! Vedd számba a sikereidet. Írj össze most 10 olyan dolgot, amiben sikeres voltál. Sikernek számít, amikor jól érezted magad egy helyzetben. Amikor megdícsértek azért, amit tettél. Amikor elértél egy bizonyos eredményt, amire régóta vágytál.

Csukd be most a könyvet, vegyél elő egy darab papírt vagy nyiss meg egy word dokumentumot, és írd össze 10 sikeredet. Több lehet, ha úgy szeretnéd, de kevesebb nem!

Visszatértél? Megcsináltad?

Jó, akkor folytassuk tovább, még mindig a gyakorlatoknál maradva!

Minden sikered mellé írd le 3 olyan tulajdonságodat, ami hozzásegített ahhoz a sikerhez. Így számba veszed azokat a képességeket, amelyekkel valóban rendelkezel. Még a hitrendszered sem állíthatja, hogy ezekkel nem rendelkezel.

Persze megpróbálkozhat olyasmivel, hogy ez csak „akkor” működött, mert még fiatalabb voltál, vagy egyébként is jobban mentek a dolgaid, de ne higgyj neki! Minden pozitív képességed a birtokodban van most is. Legfeljebb beporosodott kissé, mert nem használtad, vagy megbizhatatlanul működik, mert ritkán nyúlsz hozzá, így tudatosan nehezebb előhívni.

Szóval elő a tollat, legyen itt egy újabb szünet, és most írd le a sikereid mellé azt a három jó tulajdonságodat, ami segített a siker elérésében.

Ha megvan, akkor figyeld meg, hogy milyen érzések vannak most benned? Hogyan változtak a test érzeteid? A légzésed ritmusa? Az izmaid feszültsége? A hangulatod? Jobb lett? Vagy esetleg rosszabb? Vedd észre a változásokat!

Ha jobban érzed magad, akkor folytasd a következő gyakorlattal, ha nem, akkor ideje egy szakembert, akár kineziológust is felkeresni, hogy megvizsgáljátok a kudarcvárásnak, vagy a siker elkerülésének mélyebb okait.

Nyisd meg az ötletgyárat!


Folytasd most a tervezéssel! Nyiss egy külön füzetet a nagy célodnak. Az első oldalra írd fel a célodat, a következőre azokat a jó tulajdonságaidat, amelyek támogatnak a sikerhez vezető úton. 

Aztán írj össze 10 ötletet a célodhoz! Ne törődj vele, hogy van-e rá pénzed, időd, tudod-e részleteiben, hogyan kell végrehajtani. Még az sem fontos, hogy ezek a lépések most azonnal megvalósíthatóak-e vagy csak egy későbbi időpontban lesz rájuk szükség. A fontos, hogy legyen 10 ötleted, így beindítod az energia áramlást a célod irányába. És innentől kezdve minden nap írj fe 5 db ötletet. Ez öt munkanappal számolva 25 ötlet hetente. Hétvégén pihenünk!😀

Ám a hétvégén szánj rá 10 percet, és szelektálj! Húzd ki az „agyament” ötleteket, a megvalósíthatókat pedig rendezd sorba: mi az amit még ma negtehetsz a célodért? Mi az amit a következő héten véghez vihetsz? Mi az, amit egy hónapon vagy féléven belül tudsz megvalósítani ahhoz, hogy közelebb kerülj a célodhoz. Aztán a következhet az újabb hét. Tervezd be a megvalósításra szánt időt is a hetedbe! És folytasd az ötletelést meg az értékelést. Nem baj, ha a heti 25 ötletből csak kettő tűnik jónak!

Tervezz időt a megvalósításra!


Semmit nem ér az az ötlet, amit nem valósítanak meg!

1-2 hónap után már jó pár megvalósítható ötleted lesz. Ekkor szánj rá 1 órácskát a tervezésre! 
3 kategóriába sorold az ötleteidet:

  1. Még ma! Ide egyetlen ici-pici dolog kerüljön, ami a  céloddal összefügg, és vállalj kötelezettséget arra, hogy még ma megteszed! Bármilyen apróság is ez látszólag, mégis hatalmas lökést ad a célodnak.
  2. Egy héten belül! Ide rövidebb lélegzetű dolgok kerüljenek. 1-2 kisebb horderejű lépés, amit be is teszel az időbeosztásodba, hogy el ne felejtsd.
  3. Egy hónapon belül! Ide már nagyobb lélegzetű dolgok is kerülhetnek, szintén beillesztve havi terveid, később heti, napi terveid közé!
Sok sikert kívánok a megvalósításhoz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése